Начало / Критика / „Книга за Балтиморови“ като умален модел на обществото ни

„Книга за Балтиморови“ като умален модел на обществото ни

201012_bМая КАСАБОВА

За разлика от изключителната „Истината за случая „Хари Куебърт“, тук Жоел Дикер е заложил не толкова на писателски съвети и любовта към писането и книгите, а е сътворил така модерния напоследък умален модел на обществото, затворен в семейството.

Книга за фамилията Голдман, фамилия която е разделена на два клана – Балтиморови и Монтклеърови, назовани така според местоживеенето им. Едните са изпълнили американската мечта – голям дом, престижни професии, идеалното семейство откъдето и да го погледне човек. Това са Балтиморови, любимите леля и чичо на нашия герой Маркъс Голдман, който принадлежи към низвергнатия род на Монтклеърови, обикновените, неотличими с нищо представители на средната класа. Или поне на пръв поглед. В тази книга нищо не е такова, каквото изглежда. Това е факт, който читателят следва да има предвид, захващайки се с „Книга за Балтиморови“.

Повествованието твърде силно ми напомняше „Вакантен пост“ на любимата Дж. К. Роулинг, за да не го спомена. Също брилянтен разрез на това, което ни разделя във връзките с хората – семейство и приятели. Също така проникновено художествено описание на причините, които водят до разрив в отношенията, до чувство за вина и отчужденост.
Жоел Дикер го бива много точно в това, с което Роулинг е известна – изграждането на образ, който да остане в съзнанието ти плътен и жив, образ чиято съдба да съпреживяваш дори когато си затворил книгата и вършиш ежедневните си дейности. Е, авторът на „Книга за Балтиморови“ има още много какво да учи, но талантът е налице.

Истинско удоволствие за любителите на семейни истории, световна проза, която носи важно социално послание, от което всички можем да се поучим.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

13474939_10153773098941588_8421528006135998125_o

Жоел Дикер: Ще разбера дали съм писател в края на живота си

Преди две седмици младият швейцарски писател Жоел Дикер лично представи новата си книга на български …