Начало / Читателски дневник / Четирилистна детелина за късмет в четвъртия месец на годината

Четирилистна детелина за късмет в четвъртия месец на годината

Книжните акценти на „Хеликон“ през април зареждат със смях, възбуждат със страст, учат на история, гъделичкат въображението

файл за изтегляне

Започваме с нова книга на Жоел Дикер, френскоезичен писател, носител на престижни238636_b награди и номинации (включително „Гонкур“). Романите му нагледно показват как литературата отразява живота. „Случаят Аляска Сандърс“ заедно с „Истината за случая Хари Куебърт“ и „Книга за Балтиморови“ представлява трилогия, но всяка част се чете самостоятелно. Иначе атмосферата е в мистичния дух на „Туин Пийкс“ – убийство в градче от затворен тип, пълно с особняци и сметки за разчистване. Млада жена на име Аляска Сандърс става поредната им жертва. Разкрити или не, престъпленията тлеят години и сред тях броди призракът на Хари Куебърт, защото винаги е нужен ментор или пътеводна звезда, когато някой се окаже в безисходица. От предишните книги на Дикер знаем, че  учителят има талант да разграничава илюзията от реалността, истината от лъжата. Затова четем „Случаят Аляска Сандърс“ като наръчник по творческо писане на образ, насочен към загадките на битието.

––––––––––––

238728_bОсвежаваме букета с „Последната камелия“ – нов роман на бестселъровата авторка Сара Джио. Подобно на повечето ù книги, историята напомня добре поддържана градина и се развива паралелно в две измерения – минало и настояще. През Втората световна война едно скромно момиче отива на работа като бавачка в богато английско имение и с тайна задача да открадне рядък вид цвете, заради капризната съпруга на нацистки офицер. В 21. век друга жена – ландшафтен дизайнер, се оказва на същото място, което обаче ще използва за почивка, не за престъпление. Символиката на камелията говори красноречиво. Тя свързва две нежни създания от различни епохи, които, макар и изтръгнати от естествената си среда, просто разцъфват от любов.

––––––––––

С чувство на сигурност идва масивната „История на средновековния свят“ на Сюзън Уайз Бауер. Втори том от предстояща трилогия, която обхваща основни тенденции в цивилизационен план между приемането на християнството в Римската империя и Първия238581_b кръстоносен поход. Авторката е американски историк и детайлно изследва днешния мултинационален свят, което ще рече, че тя има гъвкав поглед върху формирането на държавите и е способна да ни убеди, че Средновековието не е толкова „тъмен“ период, както сме свикнали да го възприемаме. Книгата стига до корените на съвременна Европа, до Англия, Франция, Русия, Корея, Япония, Китай, Индия и Близкия изток, и до малко познатата Америка от онези години. Прави ù чест, че описва и България, и можем да проследим как едни варварски и номадски племена постепенно преодоляват суеверието и страха пред своите владетели, превръщайки се в далеч по-просветени хора, търговци и фермери.

––––––––––––––
238638_bДостоен да седне на един чин редом с Дръндьо и Малкият Никола е Тото от брой 1 в поредица френски комикси за деца между 8 и 12 г. Непослушен син на родители, които имат достатъчно здрави нерви, за да реагират спокойно на въпросите му … „Тате, познай колко части има твоят нечуплив часовник?“. „Тото“ е ситуационна комедия, в която балончетата с реплики сякаш произлизат от нашите глави. Дори да не станем по-вежливи, или отговорни в училище и вкъщи благодарение на тях, ще блеснем с нови вицове! В този смисъл комиксът е допълнение към всеки подарък. Рисунките вътре също предразполагат към разговор на битови и глобални проблеми, особено по въпроса къде сбъркахме с възпитанието. Така че, вземете „Тото“ със себе си, ако отивате на гости :)

текст: Людмила Еленкова 

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …