Начало / България / Пеганизъм – новият хранителен режим, завладял Холивуд

Пеганизъм – новият хранителен режим, завладял Холивуд

Най-доброто от веганството + най-доброто от палео диетата = пеганизъм

cover_eatfatДокато доскоро в Холивуд беше хит палео диетата, а Бионсе и Джей Ло възхваляваха веган режимите си, то вече е време всички да се приготвим за следващото поколение режим за здравословно хранене – пеганизъм.
Д-р Марк Хаймън разработва тази система за хранене, която комбинира най-доброто от палео и от веган режимите. В книгата си „Яж мазнини и отслабвай” (ИК „Кръгозор”) за първи път той обяснява същността на пеганизма. Авторът предлага нова революционна програма, която ще преобърне възгледите ви за мазнините и коренно ще промени начина ви на хранене и вашето здраве.
Марк Хаймън е доктор на медицинските науки, практикуващ лекар, който прилага най-доброто от традиционната и алтернативната медицина и  често гостува като консултант в CNN, FOX и Elle. Неговият подход към храненето е резултат от десетилетия на проучвания и личен опит, натрупан от работата му с всеки един от хилядите му пациенти.
Пеганизъм е проверената от него комбинация между палео диетата и веганството. „Фокусирам се конкретно върху пресечната точка между веганството и палео диетата, защото по средата между тези два подхода се намира най-постижимият, логичен, екологичен, вкусен, здравословен, научнообоснован начин на хранене. Съчетавам здравословни елементи от други режими, като например Средиземноморската диета”, казва Хаймън.
Съпоставянето на веган диета с консумация на чипс, кола, гевреци и паста с палео диета, включваща полезни зеленчуци и месо от пасищни животни, отново не би било от особена полза. Същото се отнася и до сравняването на палео режим с месо от индустриално отглеждани животни, пушени наденици и малко количество пресни зеленчуци с веган диета с непреработени храни с нисък гликемичен индекс. „Все още никой обаче не е направил проучване, сравняващо идеалната, здравословна палео диета с идеалния, здравословен, високомазнинен веган режим. Предполагам, че и двата начина на хранене са здравословни и че някои хора се чувстват по-добре при спазване на високомазнинен режим с животински продукти, а други – при придържане към високомазнинно веган хранене”.
Марк Хаймън препоръчва да рестартирате изцяло организма си с програмата „Яж мазнини и отслабвай“, описан в едноименната книга, и после да направите преход към пеганизма като режим, към който да се придържате в дългосрочен план. Пеганизмът е разумен и балансиран начин на хранене без купища ограничения. Той е засищащ, лесен за следване и базиран на най-съвременните и точни научни факти.
4.Mark HymanЕто правилата на пеганизма, които Хаймън съветва да следваме:
– Неограничени количества нескорбялни зеленчуци (зеленолистни и хрупкави зеленчуци), които трябва да съставляват около 50-70% от храната ви като обем (т.е. като пространство, което заемат в чинията ви).
– Умерени количества ядки и семена, сред които бадеми, орехи, пекан, макадамия, тиквено семе, сусам, конопени и чиа семена.
– Умерени количества плодове с нисък гликемичен индекс.
– Риба – дива, с ниско съдържание на живак, или продукт на екорибовъдство (сардини, скумрия, херинга, дива сьомга).
– Говеждо, бизонско, агнешко от пасищни животни, органично птиче месо.
– Яйца от органични или свободно отглеждани кокошки.
– Малки количества зърнени без съдържание на глутен (ориз, киноа, елда).
– Малки количества бобови, ако нямате непоносимост.
-.Без млечни (с изключение на козе или овче сирене или кисело мляко, ако ви понася, и гхи или краве масло от пасищни животни).
– Големи количества полезни мазнини – авокадо, зехтин екстра върджин, кокосово олио.
– От време навреме лакомства, съдържащи истинска захар, кленов сироп или мед.
– Умерен прием на алкохол – максимум 1 чаша вино вечер или около 30 грама дестилирани алкохолни напитки – най-добре по-малко от 5 питиета на седмица. Бирата създава проблеми, защото съдържа захар и глутен. Помислете за „биреното коремче“.
– Кафе или чай (максимум 1-2 чаени чаши на ден).
– Минимални количества глутен (само под формата на пълнозърнести като начупен овес, пълнозърнест хляб от ръжени ядки, ечемик) и млечни (най-добре кози или овчи и винаги органични) в случай, че няма нетърпимост. Те са само по избор и то при условие че установите, че организмът ви не реагира при повторното им включване в режима. Не е необходимо да бъдат част от един здравословен начин на хранене. При повечето хора предизвикват възпаление и хронични оплаквания.
– Какво не се включва в режима: преработени храни, всички изкуствени продукти (особено подсладители), течна захар и сокове, с изключение на сокове от зеленолистни.
„Пеганизмът е по-скоро философия с насоки, отколкото строго спазване на определен начин на хранене, включващ последните научни факти и схващания за храненето и подпомагащ тялото ви да бъде в дългосрочен план в оптимална форма”.
В книгата „Яж мазнини и отслабвай” д-р Марк Хаймън ще ви даде насоки, които да ви помогнат да определите най-подходящата схема за вас. Но най-важното е, че ще трябва да продължите внимателно да се вслушвате в тялото си.

Прочетете още

IMG-20230404-WA0007

Манов мед в „Хеликон“ – за да ви е сладко четенето!

За тези, които знаят какво е манов мед Знаят необикновената му природа и разликата от …