Начало / Класации / Други / Лятото и книгите – какво ще четем през ваканцията

Лятото и книгите – какво ще четем през ваканцията

cheteneЛято, море, плаж, почивка. Една година чакаме почивката и ваканцията. А ваканцията е още по-специална за запалените читатели. Защото означава повече време за книги. За нови книги, за стари книги, за натрупани книги, за забравени книги. Екипът на www.lira.bg, с помощта на l.helikon.bg, подбра за Вас някои от най-модерните за Лято 2016 г. заглавия.

Ето ги:

200877_b„Блу“ от Даниел Стийл

Няма как лятото да мине без една от кралиците на романтиката – Даниел Стийл. В „Блу“, който престоя няколко седмици по върховете на класациите на „Ню Йорк Таймс“, тя ще ви разтърси и трогне с история за загуба, спасение, доброта и надежда.

200790_b„В пламъка на страстта“ от Нора Робъртс

Ето я и другата Гранд Дама на романтиката – Нора Робъртс. Знаем, че двете пишат толкова добре, че чак те е яд, когато няколко часа, след като си отворил техен роман, той е преполовен. Затова – ето още един. Богати наследници, комар, пътешествия, страсти, любов. Нора Робъртс отново няма да Ви разочарова.

201005_b„Искам само теб“ от Лайза Клайпас

Още една гореща любовна история. Сюжетът е познат, както се пее в онази стара песен – „забравил шута ранга свой и влюбил се в своята кралица“. Клайпас използва в ролите конярчето и графинята. Естествено – нищо не е толкова просто, колкото изглежда. Отново има страст, силни чувства, омраза.

200973_b„Горещи тайни“ от Лиса Рене Джоунс

Достойно попълнение на романтичната Ви колекция от издателство „Егмонт“. Лиса Рене Джоунс предлага криминално-политически романс малко в стила на „Бодигард“. Разтоварващо и лятно.

200770_b„Всеки ден в Тоскана“ от Франсис Мейс

Известна като барда на Тоскана, Франсис Мейс продължава своята любовна история с Италия. Тя е поет, естет, познавач на изкуството, любител на природата, ценител на добрата кухня и се разкрива това в поредния си роман. А ако не сте сигурни и нямате представа за кого става дума – проверете и „Красивата Тоскана“ и „Под небето на Тоскана“. След това ви остава само да грабнете един „Пътеводител на Флоренция и Тоскана“ и да продължите почивката си там. Да, такъв е ефектът от четенето на Франсис Мейс.

200765_b„Дъщерята на чаения плантатор“ от Джанет Маклауд Тротър

1905 г., Индия. Безгрижният живот на Клариса Белхевън и по-малката й сестра Олив в чаената плантация „Белгури“ е застрашен от пиянството и дълговете на баща им. Уесли Робсън, дързък млад съперник бизнесмен, предлага да помогне със спасяването на плантацията, като в замяна иска ръката на красивата Клари, но баща й категорично отказва. И когато Джок Белхевън внезапно умира, дъщерите му са принудени да се обърнат за помощ към братовчеда на баща си в Нюкасъл. Градът обаче се оказва доста по-различен от очакванията на двете сестри…

Тротър разкрива удивителния свят на чаените плантации в Индия и на търговията с чай по време на Едуардианската епоха е прекрасен фон на този трагичен и завладяващ роман за силата на семейството, на приятелството и на любовта, устояваща на изпитанията и на времето.

200730_b„Укротяването на кралицата“ от Филипа Грегъри

Поредната драматична приказка за Тюдорите, посветена на крал Хенри VIII и неговата шеста жена Катрин Пар, излязла под перото на Филипа Грегъри. Изключително увлекателна… сложната личност на един остаряващ крал и неговата чувствена и ерудирана жена, обрисувани от майсторското перо на Грегъри, ще очароват всички фенове на историческите романи.

200822_b„След теб“ от Джоджо Мойс

Определено това е романтичната история на годината. Филмовата екранизация на първата книга „Аз преди теб“, която вече е и в българските киносалони, възроди интереса към историята на Луиза и Уил. В „След теб“ героинята продължава напред след смъртта на любимия си. Тя пътува, търси себе си, учи се да живее отново, да обича отново… Трогателно, нали?

200828_b„Стаена смърт“ от Агата Кристи

Последния случай на Мис Марпъл и един от най-добрите романи на Агата Кристи!
Поредното „перфектно“ убийство, извършено много години преди да бъде разкрито… Не е лошо да размърдаш мозъка си, докато мързеливо се излежаваш на плажа, нали?

200764_b„Шести патрул“ от Сергей Лукяненко

Лукяненко е невероятен в представянето на нови идеи пред своите читатели. Това е може би най-хуманният му „Патрул“. Борбата между Светлината и Мрака, борбата за баланс и равновесие. С новия роман от серията руснакът ни повежда на още по-удивително приключение, но ни изправя и пред неочаквани въпроси: Доколко мрачен е Мракът, доколко светла е Светлината и колко трудно е да си просто човек?

200710_b„Различен клас“ от Джоан Харис

Отново в една почти банална история, Джоан Харис показва таланта си да изгради пълноценни и силни образи, да внуши принципите си и да…завърже интрига, която да ви кара да прелиствате страница след страница. Точно като в „Шоколад“.

201012_b„Книга за Балтиморови“ от Жоел Дикер

Той е красив. Не, не героят, авторът. 31-годишният швейцарец е толкова симпатичен, че няма как да не подхванете и втората му книга на българския пазар след хита „Истината за случая Хари Куебърт“. Шегувам се. Не бляскавата усмивка на автора отрежда място на „Книга за Балтиморови“ в този списък, а майсторството му. С Хари Куебърт Дикер ни заинтригува, с Балтиморови затвърди добрите впечатления. Човешките постъпки: любов и завист, приятелство и амбиция, чувство за вина и прошка, но и писателският труд, бавното и мъчително превръщане на преживяното, на спомените, на мислите и емоциите в слово, по-живо от самия живот са темите в този роман.

201103_b„Летни дни и летни нощи“

В този внушителен том са събрани дванайсет любовни разказа от любимите на младите Вероника Рот, Касандра Клеър, Стефъни Пъркинс, Дженифър Е. Смит, Лий Бардуго, Либа Брей, Лев Гросман и други. Тези истории ще ви накарат да бленувате за разходки край морето по залез, за първи целувки и тръпка по цялото тяло, ще ви напомнят за ония мигове, в които дъхът е секвал и нищо, освен любовта, не е имало значение…

201237_b„Българ: Книга-игра 3 – Междузвезден унищожител“ от Неделчо Богданов

Какво ще е лятото без Неделчо Богданов. Вече се пристрастихме към неговите книги, в които сами сме главен герой. А и да спасяваш света, пък дори и само на книга, винаги действа добре на самочувствието. Богданов помага за веселото настроение за всяка една ваканция с абсурдни приключения, анахронизъм или изненадващи обрати.

201239_b„Лидерът“ от Алекс Фъргюсън

Сър Алекс Фъргюсън е от малкото хора, които разбират какво е да си лидер, какво е да водиш. През своята 38-годишна кариера като мениджър е спечелил смайващите 49 трофея, изграждайки Манчестър Юнайтед като един от най-големите световни бизнес брандове. В тази смела и пряма книга сър Алекс разкрива тайните, които стоят зад тези изумителни успехи. „Лидерът” е изградена около ключовите умения, които мениджърът цени най-много – дисциплината, контрола, отборната игра и мотивацията. Също така обаче са засегнати други, които на пръв поглед не изпъкват, но са ключови за успеха – делегирането, анализа на информацията и справянето с провалите.

Това е книга за ваканцията на онези, които дори на плажа, мислят за това как да станат по-добри професионалисти, да пробият в офиса и да станат…лидери.

200863_b„Добрият късмет на момента“ от Матю Куик

Сигурно помните „Наръчник на оптимиста“. Няма как да го забравите, най-малкото заради чара на Брадли Купър в едноименния филм. Е, Куик представя още една подобна история – забавна, трогателна, деликатна приказка за семейството, приятелството, тъгата, за приемането на живота такъв, какъвто е, и за Ричард Гиър. Вдъхновяващ разказ, който ще ви накара да се замислите над ритъма на Вселената и да си дадете сметка за съзидателната сила на добрината и любовта. Да започнеш книга на Матю Куик е като да отидеш на почивка на любимото си място. Просто знаеш, че ще е хубаво.

201164_b„Абсолютна памет“ от Дейвид Балдачи

Дейвид Балдачи – най-разностранният, най-разнообразният от големите автори на трилъри. Той прописа дори детско фентъзи, за Бога. „Абсолютна памет“ – поредният му абсолютен бестселър –вкарва нов герой в играта (малко започнахме да им изпускаме дирите – не бяха Кинг и Максуел, не беше Оливър Стоун, не беше Джон Пулър, не беше Уил Роби, но колкото повече, толкова по-весело) – Еймъс Декър – полицейски инспектор с феноменална памет. Колкото до сюжета – интригата е сигурна – това е Балдачи, все пак.

201143_b„Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България“

Може би вече отдавна сте планирали почивката си, но тази книга…може да промени плановете Ви! Авторите са се фокусирали върху гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци. Любопитни са темите „почвотерапия“ и „селски мол“, които разкриват по един нетрадиционен начин представата за селото.

Време е да се върнем…на село. Поне за почивка!

200728_b„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ от Ашли Ванс

Вече няколко пъти писахме за тази книга. Откритието ни за този сезон. Единствената официална биография на Илън Мъск, написана с неговото специално съдействие. А Илън Мъск е уникален човек. Наистина. Проверете сами!

200693_b„Три ябълки паднаха от небето“ от Нарине Абгариян

Внесете още малко светлина в живота си с тази книга. Абгарян е млада писателка от арменски произход, разказва омагьосващата история на малко селце високо в планината, на обитателите му, все чешити и особняци, на живота им като летопис на големите скърби, но и на щастието, което задължително е отредено на всеки от нас, стига да имаме волята да го дочакаме.

200652_b„Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици

Знаем, че преди началото на лятото, най-уморителното е да влезеш във форма. Но Брици предлага НАЙ-СМЕШНАТА книга, писана за храната и храненето. „Една сутрин се събудих по-късно от обикновено. Клаудия я нямаше в леглото, не беше и в кухнята. Намерих я на терасата. Беше коленичила долу, наведена над една саксия, и весело си пасеше тревица. Правилно сте прочели. Пасеше“ и още много такива…

Историята в книгата е съвсем истинска и смешна до сълзи.

200600_b„Лиценз за щастие“ от Аджан Брам

Помните го с „Отвори сърцето си“. Будистките му приказки ни накараха да се замислим за истински важните неща. Така че няма причина да се съмняваме, че „Лиценз за щастие“ си струва. Кратки притчи, вълнуващи и смислени…

200811_b„Брит-Мари беше тук“ от Фредрик Бакман

Какво е лято без шведи. Така де, без шведски писатели. А напоследък броят на скандинавците сред любимците ни се увеличава лавинообразно. Аторът на „Човек на име Уве“ и „Баба праща поздрави и се извинява“ Фредрик Бакман е един от тях. И има нова книга. Това май е достатъчно. Да не говорим, че с „Брит-Мари беше тук“ Бакман се обяснява в любов на футбола (да, съжаляваме за безславния последен голям международен турнир на Златан Ибрахимович), а ние обичаме футбол.

200780_b„Не съм от онези момичета“ от Лена Дънам

Тя е звезда. Много нестандартна звезда, но момичетата я обичат. Все пак Лена нашумя с участието си в сериала „Момичета“. „Не съм от онези момичета“ е бестселър номер 1 на “Ню Йорк Таймс”, определена е за една от най-добрите книги на 2015 година от „Лайбръри джърнъл“, а авторката Лена Дънам – може би най-обсъжданата млада актриса в Холивуд – се появи наскоро на корицата на „Ролинг стоун“.

199854_b„Нови 101 отбивки (Идеи за пътешествия до малко познати места в България)“

Продължението. Не сме свикнали пътеводителите да имат продължения, но успехът на „101 отбивки“ от Иван Михалев и Елина Цанкова накараха все повече българи да търсят място за почивка в родината. Двамата предлагат нова порция любопитни предложения. Какво чакате, грабвайте книгите и тръгвайте!

199994_b„Самодива“ от Краси Зуркова

Напоследък на литературната сцена по цял свят се заговори за още няколко имена, а не само за традиционните Георги Господинов, Капка Касабова и т.н. Зуркова е свеж полъх и потвърждава тази тенденция. Краси е мила, позитивна, пише страхотно и ни кара да мечтаем, да фантазираме. Въобще – „Самодива“ е страхотна. Американците вече го знаят.

200029_b„Лабиринтът от кости“ от Джеймс Ролинс

Грей Пиърс и Сигма Форс – това не е ли достатъчно доказателство, че поредният роман на Ролинс е достатъчно заплетен, достатъчно интригуващ и достатъчно достоен за номинация да попадне в куфара Ви и плажната Ви чанта. Още малко подробности: задава се война, археолог в планините на Хърватия, откритие, тайна… Повече няма да подсказваме.

200222_b„Щъркелите и планината“ от Мирослав Пенков

Нали Ви казахме, че има млади български автори, чието име все повече нашумява по света. Пенков е другият такъв, заедно с гореспоменатата Краси Зуркова. Той работи с Майкъл Ондатджи, все пак. Но не това е причината да е в този списък. Не един международен литературен сайт преклони глава пред таланта и майсторството на Пенков да пише. А „Щъркелите и планината“ освен, че разказва любопитна история, дава шанс да видим израстването на автора в романистиката. Защото знаем, че може да пише – четохме „На Изток от Запада“.

200465_b„Мимолетни създания (Още психотератевтични истории)“ отЪрвин Ялом

През лятото имаме повече време за всичко. Дори за анализи. Всички сме мимолетни създания – пише Марк Аврелий, – и помнещият, и помненият. В този сборник с истории изтъкнатият психиатър Ървин Ялом описва усилията на своите пациенти да се справят с двете големи предизвикателства на съществуването: да осмислят живота си и да приемат неизбежния край. Това ще ни помогне да се справим…когато ваканцията и лятото свършат, нали?

200455_b„Книжарница на колела“ от Джени Колган

У нас, по морето, книжарниците на колела не са новост. Ако не вярвате – отидете в Созопол, или Несебър. Там ще ви посрещнат веселите син и оранжев автобуси-книжарници на „Хеликон“. Няма как, трябва да се грижим за клиентите си, дори когато са на почивка…

Но това е друга тема.

Та, в тези автобуси, а и във всяка друга книжарница „Хеликон“, можете да намерите поредната приятна романтична история, в която любовта основно е насочена към книгите и читателите. Точно история за Вас, нали?

200423_b“Страх от летене“ от Ерика Джонг

Историята на откровената и сексуално разкрепостена Изадора Уинг и желанието й да лети свободно по широкия свят предизвиква истинска сензация преди години. Днес нравите са по-различни, но Джонг продължава да шокира. Тя подхранва фантазиите, предизвиква множество дебати и дори променя езика. Хенри Милър я сравнява със своя „Тропик на Рака” и предсказва, че „благодарение на тази книга жените ще намерят собствения си глас и ще напишат своята нова сага за секса, живота, радостта и приключението”.

Безстрашна и свежа, нежна и точна, Ерика Джонг е явление в съвременната литература. В “Страх от летене“ има класа и блясък, дързост и острота…

200375_b„Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой и друг неприятел)“ от Юнас Юнасон

Юнасон е другият ни любим швед, заедно с Бакман. Няма как – влюбихме се в „Стогодишният старец, който скочи от прозореца и изчезна“. Юнасон обича да ни разсмива, но и да ни кара да се замислим. Не пропускайте!

200386_b„Обречена на теб“ от Силвия Дей

Краят на историята. Силвия Дей спечели сърцата на милиони с поредицата „Кросфайър“. „Обречена на теб“ е страстен, затрогващ и емоционален и може да разбие сърцето Ви, най-малкото, защото слага край на историите за Гидиън Крос.

 

За още ГОРЕЩИ заглавия – питайте в най-близкия „Хеликон“!

Прочетете още

2020-06-16_07-24-49_776

На летен лов за книги с намаления

Сега има прекрасни оферти за хубави заглавия Някои събират билки, като се зададе Еньовден, но …

Един коментар

  1. Страхотен списък!

    Може ли да нахвърляте такъв и с не комерсиални заглавия? Да има за всеки вкус избор. : )