Начало / Читатели / Четири книги за хубаво начало на лятото

Четири книги за хубаво начало на лятото

Пъстра палитра от емоции има в заглавията на юни

283672848_10151489336034975_709486737782558971_n

Топлото време иска и топла книга – като „Виолета” на Исабел Алиенде например. Лятото е благодатно време и за нови открития, за смели промени. „Сребърниците” на Том Егеланд поглежда към миналото, а пък „Когато тялото казва „не” на психотерапевта д-р Мате – навътре, към онова, което преживява душата ни. А за цвят – ето и една разкошна детска енциклопедия, „Атлас на животните по света”.

Юни е времето, когато синевата е безкрайна, а природата – отрупана с дарове. Такава е всъщност и книжната сергийка, която нареждаме сега пред вас. Ето по още нещо за четирите заглавия на месеца

„Виолета” е най-новата книга на Исабел Алиенде

Създадена е като фиктивен автобиографичен роман. По страниците са най-известните събития в Южна Америка през последното столетие. Две големи пандемии дават началото и съответно, слагат края на книгата – първата е испанският грип от 1920-а, а втората – това е ясно, ковид-злополучието столетие по-късно.

Литературната критика харесва „Виолета” и говори за романа като за пореден успех на Исабел Алиенде. А самата тя продължава да е сред най-продаваните в световен мащаб вече четвърто десетилетие. Знаем я от „Къщата на духовете”, „Ева Луна”, „Японският любовник” и много други.

Новата й книга е посветена на пробуждането на жените и желанието им да живеят в по-красив свят. Исабел Алиенде си служи прекрасно с емоциите, използва и чувство за хумор. Затова Виолета бързо ще стане любимка на мнозина.

И Том Егеланд се завръща с нов бестселър

Новата му книга подсказва защо е сред най-четените у нас автори. „Сребърниците” е посветена на най-срамното предателство в човешката история. За пореден път авторът бърка в болно място – библейските митове и легенди. А главен герой пак е добре познатият от предишни книги на норвежкия писател археолог Бьорн Белтьо.

Може да се каже, че „Сребърниците” е на нивото на други обичани бестселъри на Том Егеланд като „Заветът на Нострадамус”, „Ефектът на Лазар” или „Тринайсетият апостол”. Характерно за автора е, че прави сериозни проучвания, преди да започне да пише. А конкретно тази книга прокарва нишка в повествованието и към първия голям роман на писателя – „Краят на кръга”.

За Егеланд се говори, че той е вдъхновил Дан Браун за написването на „Шифърът на Леонардо”. Но така или иначе, ако харесвате писатели като Душ Сантуш, Майкъл Крайтън или Робърт Харис, ще се очаровате и от стила на Том Егеланд.

junz

Световноизвестен психотерапевт напомня, че имаме тела

Д-р Габор Мате наистина е знаменитост. Неговите трудове са публикувани на 25 езика и са с тираж над 1 млн. „Когато тялото казва „не” пише на основата на личния си опит. Подзаглавието е също показателно: „Цената на скрития стрес”.

Книгата разказва много истории на известни личности. Авторът разкрива каква е връзката между болести като артрит, рак, диабет и много други със стреса. А написаното може да полезно е както за специалисти, така и за обикновени хора, които търсят изход от трудна ситуация.

Канадският специалист има изключително много поддръжници и последователи. Казват, че погледът му към проблемите, свързани със съвременния начин на живот, е уникален. А книги като „Когато тялото казва „не” носят ценно познание, което сме срещали и при автори от мащаба на Ерих Фром, Дейл Карнеги или Юнг.

Красива книга и за малчуганите

„Атлас на животните по света” е и полезна със своето съдържание. Представлява нещо като албум, създаден от Барбара Тейлър и илюстриран от Кенет Лили. Място по страниците намират животните от всички континенти на света, като за всеки вид има посочена и конкретна полезна информация.

Атласът е важен и с това, че обръща внимание върху крехкото екологично равновесие и опасността много видове да изчезнат. Пък и книгата е създадена така, че децата да работят лесно с нея и бързо да научават много интересни факти. За целта помагат именно невероятните реалистични илюстрации на Кенет Лили.

Атласът на животните е чудесен за всяко дете в началото на лятото, защото осигурява смислени занимания и през ваканционните дни. Идеален е за всеки малчуган, който обича енциклопедии или книги с факти, позволяващи допълнителна работа и игри.

Книгите на юни ви очакват в „Хеликон”

Заглавията на месеца представи Красимир Проданов

Прочетете още

monopoly-deskove-hry-unsplash

Настолни игри превръщат лятото в приключение

Жанрът е все по-популярен Хората играят от хиляди години Трудно е да се установи кога …