На фокус
Начало / Свят / Ан Енрайт спечели наградата на независимите книжарници в Англия

Ан Енрайт спечели наградата на независимите книжарници в Англия

800px-Enright_Anne_koeln_literaturhaus_181108Носителката на Ирландската награда за литертура Ан Енрайт е новят лауреат на приза на независимитекнижарници във Великобритания. Романът й „The Green Road“ спечели любовта на книжарите и победи последните книги на признати автори като Бил Брайсън с „Пътят към Литъл Дриблинг“ и Кейт Аткинсън с продължението на „Живот след живота“ – „A God in Ruins“).

„Тази награда наистина е голяма чест, защото идва от едни от най-любимите ми хора – книжарите. Преди пет години бяхме в паника, защото си мислехме, че интернет ще изяде бизнеса на книжарниците и хартиените книги. Но се преборихме и днес книжарският бизнес процъфтява“, коментира Енрайт признанието. Думите й обаче малко се разминават с фактите, тъй като бе отчетено, че има спад с 3% на броя на независимите книжарници на Острова, които са вече само 871. „Аз съм голям фен на независимите книжарници. Обичам ги, защото имат собствен дух и характер. Те най-добре откликват на вкусовете на собствениците и клиентите си“, каза и авторката на „Гурзулак“ и „Детето на Гурзулака“ Джулия Доналдсън. „В тези книжарници работят много по-здраво, те не могат да предлагат такива отстъпки, каквито има при другите, но пък винаги са много любезни и мили“, допълва авторът на „В чужд гроб“ Иън Ранкин.

Енрайт, позната у нас с „Събирането“, с която спечели и „Букър“ през 2007 г., се нареди сред автори като Хилари Мантел („Вълци“) и Сара Уотърс („Нощна стража“), които също са печелили наградата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Ds9AYyxXQAAjzpz

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, …