Начало / Свят / Ан Енрайт спечели наградата на независимите книжарници в Англия

Ан Енрайт спечели наградата на независимите книжарници в Англия

800px-Enright_Anne_koeln_literaturhaus_181108Носителката на Ирландската награда за литертура Ан Енрайт е новят лауреат на приза на независимитекнижарници във Великобритания. Романът й „The Green Road“ спечели любовта на книжарите и победи последните книги на признати автори като Бил Брайсън с „Пътят към Литъл Дриблинг“ и Кейт Аткинсън с продължението на „Живот след живота“ – „A God in Ruins“).

„Тази награда наистина е голяма чест, защото идва от едни от най-любимите ми хора – книжарите. Преди пет години бяхме в паника, защото си мислехме, че интернет ще изяде бизнеса на книжарниците и хартиените книги. Но се преборихме и днес книжарският бизнес процъфтява“, коментира Енрайт признанието. Думите й обаче малко се разминават с фактите, тъй като бе отчетено, че има спад с 3% на броя на независимите книжарници на Острова, които са вече само 871. „Аз съм голям фен на независимите книжарници. Обичам ги, защото имат собствен дух и характер. Те най-добре откликват на вкусовете на собствениците и клиентите си“, каза и авторката на „Гурзулак“ и „Детето на Гурзулака“ Джулия Доналдсън. „В тези книжарници работят много по-здраво, те не могат да предлагат такива отстъпки, каквито има при другите, но пък винаги са много любезни и мили“, допълва авторът на „В чужд гроб“ Иън Ранкин.

Енрайт, позната у нас с „Събирането“, с която спечели и „Букър“ през 2007 г., се нареди сред автори като Хилари Мантел („Вълци“) и Сара Уотърс („Нощна стража“), които също са печелили наградата.

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …