На фокус
Начало / Любопитно / Японски идеи за модерни читатели

Японски идеи за модерни читатели

Три странни дизайнерски решения ви представя Краси Проданов

BOOK-on-BOOK

BOOK-on-BOOK_1

BOOK ON BOOK

Интересно изобретение предложиха от японското студио за дизайн TENT. Може да се каже, че е подходящо за лятото, ако обичате да четете навън и подухва вятър. Или пък ако обожавате да сядате на масата с книга в ръка. Акрилното стъкло на TENT и тук върши работа.

Представлява нещо като защита на книгата от разсеяни читатели. Прозрачно е и се използва лесно – полага се върху разтвора, до който сте стигнали. Така, казахме ви, вятърът става безсилен да танцува със страниците на вашата книга. Пък и не може да я изцапате, защото прозрачната вложка се забърсва много лесно.

Потребители коментират критично единствено това, че е нужно да я местиш и нея всеки път, щом си дочетеш страничката. Разтваряш книгата на следващата и пак полагаш прозрачната акрилна вложка. Дано поне размерът й съвпада с този на книгата…

BOOK

book-3

ВЕЧНО ЗЕЛЕНА КНИГА

Ако някой ви види, че поливате томчетата на Паулу Коелю във вашата библиотека, сигурно ще си направи съответните изводи. Нищо чудно обаче от „Алхимикът” например скоро да израсне петуния.

Японците от YOY са превърнали сега книгата в нещо средно между ваза и саксия. Стои на обичайното място между другите издания, но съдържанието й е малко по-необичайно от това на останалите.

Достатъчно е да отгърнете корицата, за да видите как действа изобретението. Там, където трябва да са страниците, се намира съд, който се изпълва с почва за цветето. Така библиотеката ви буквално може да разцъфне.

shelf-extender-unconventional-ways-to-extend-the-storage-space-by-yoy-design-ideas-creative-storage-space-smart-design

extend-unconventional-ways-to-extend-the-storage-space-by-yoy-design-ideas-creative-storage-space-smart-design

ОСВОБОДЕНИ ОТ ГРАВИТАЦИЯТА

Пак YOY предлагат още един номер, който може да впечатли много гостите ви и да напомни и по друг начин, че книгите разчупват шаблоните – включително и в мисленето ни. Тази своя разработка наричат „Разширяване”, защото тя буквално разширява пространството у дома. Поредица от книги са поставени върху фиксирана скоба и това позволява да „увиснат“ във въздуха – наполовина подали се от етажерката. Още по-ефектно е да закрепите скобата на човешки ръст от пода направо върху стената. Така ефектът е сякаш книгите левитират. Сякаш гравитацията е изчезнала за тях.

Четенето и книгите са необичайни, специални неща – сякаш това ни казват японците от двете студия. И ни дават възможност да сменим обичайните параметри на тези понятия, за да ги изпълним с различно съдържание. Да осъзнаем, че дори присъствието на книгата прави моментът различен.

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 май – 26 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дуологията CAT & MOUSE от Х. Д. …