Начало / Автори / Книжен лек: Кои от големите писатели са с медицинско образование?

Книжен лек: Кои от големите писатели са с медицинско образование?

Лекарите са известни с това, че написаните от тях рецепти са невъзможни за прочитане. Но има няколко доктори, които са останали в историята с написаното от тях, а не с уменията си със скалпела. Сайтът mentalfloss.com посочва някои от най-великите писатели, които имат медицинско образование.

800px-Chekhov_1903_ArMАнтон П. Чехов (1860–1904)

Докато пише някои от големите си шедьоври, като „Вуйчо Ваня“, „Чайка“, „Три сестри“ и едни от най-великите разкази в руската литература, Чехов спорадично практикува и медицина.

 

BułhakowМихаил Булгаков (1891–1940)

Авторът на „Майстора и Маргарита“ се спасява като по чудо след прекаран тиф по време на службата си като военен лекар. Това го принуждава да се насочи към писането.

 

Arthur_Conany_Doyle_by_Walter_Benington,_1914Сър Артър Конан Дойл (1859–1930)

Конан Дойл учи медицина в Единбург, когато започва работа като чиновник в кантората на Джоузф Бел – един от основателите на криминалистиката. Именно Бел е първото вдъхновение и прототип на Шерлок Холмс.

 

Оливър Унедъл Холмс Младши (1809–1894)

Холмс, бащата на Висшия съдебен съвет и друго от вдъхновенията на Конан Дойл за създаването на Шерлок Холмс, е бил много популярен поет през XIX век и е един от основателите на списанието Атлантик Монтли. Освен всичко друго той е професор в Медицинското училище в Дортмут и декан на Медицинския факултет на Харвард. Уендъл Холмс е и практикуващ лекар, яростен защитник на хигиената и един от първите почитатели на хомеопатията.

Robin_Cook_in_Warsaw_Poland_2008Робин Кук (1940)

Кук бил практикуващ офталмолог много години, преди да се заеме с писането на медицински трилъри като „Кома“, „Треска“ и др. Романите му бързо си извоюват статута на бестселъри и често са филмирани и адаптирани за телевизия. Режисьор на „Кома“ дори е самият Майкъл Крайтън.

1280px-MichaelCrichtonМайкъл Крайтън (1942–2008)

Авторът на едни от най-популярните техно-трилъри в света като „Щамът Андромеда“ и „Джурасик парк“ започва да пише още докато учи медицина в Харвард. За разлика от Кук обаче той зарязва докторуването още след като се дипломира и се отдава на своята страст – писането.

 

Khaled Hosseini (c) Elena SeibertХалед Хосейни (1965)

Роденият в Афганистан автор е общопрактикуващ лекар до момента, в който продажбите на дебютния му роман „Ловецът на хвърчила“ не литват в небесата.

 

Somerset_Maugham_(1934)Съмърсет Моъм (1874–1965)

Той е дипломиран лекар, но успехът на първия му роман, написан още докато е в медицинското училище, накланят везните в полза на литературата. Любопитното е, че макар да е приет добре от редактори, първият роман на Моъм „Of Human Bondage“ от 1915 г. никога не излиза.

 

800px-Francois_Rabelais_-_PortraitФрансоа Рабле (1483–1553)

Френският сатирик е монах в манастир в централна Франция, но напуска обителта, за да учи медицина. След това практикува в Лион, интелектуалният център на Франция по онова време.

 

Friedrich_Schiller_by_Ludovike_SimanowizФридрих Шилер (1759–1805)

Шилер служи като военен хирург, когато го спохожда славата на драматург. Неговата поезия вдъхновява композитори като Шуберт, Брамс и Бетовен. Така последният написва „Одата на радостта“.

 

Arthur_Schnitzler_(um_1878)Артур Шницлер (1862–1931)

Драматургът Шницлер практикува медицина и специализира психиатрия през по-голяма част от живота си. Всъщност, филмът на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“ е базиран на произведение на Шницлер.

 

Двама прочути майстори на словото, които са учили медицина, но не се дипломират:

800px-John_Keats_by_William_HiltonДжон Кийтс (1795—1821)

Кийтс учил медицина в Лондонска болница. Той чиракува като аптекар-хирург и става лицензиран аптекар. Но любимото му лекарство остава поезията.

 

Gertrude_Stein_by_Alvin_Langdon_CoburnГертруд Стейн (1874—1946)

Притискана от своя ментор Уилям Джеймс, Стейн започва да посещава медицинското училище „Хопкинс“, но се отегчава до крайност и го зарязва през четвъртата година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

8c1225f828ee2c93a3932a11450daa2c

Тъжният разказвач на весели истории

Съветските власти не прощават на един от най-оригиналните си таланти Михаил Зошченко е руски писател, …