Начало / България / Секулов взе „Аскеер“, „Гео“ по „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов – с три награди

Секулов взе „Аскеер“, „Гео“ по „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов – с три награди

image_04Писателят Александър Секулов получи едно от най-големите театрални признания у нас. Неговата пиесата „Няма ток за електрическия стол“, поставена от Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив от Лилия Абаджиева на 11 септември 2015 г., получи наградата „Аскеер“ за драматургия на тазгодишната церемония в Театър „Българска армия”.

d8c427c7dd6445d50d9342ac3fcef82e_XLГолемият победител на вечерта обаче бе пиесата „Гео“ на Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“. Постановката е по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“ – лауреат на литературните награди „Хеликон“ и „Елиас Канети“. „Гео“ бе отличена за Театрална музика (Хрсто Намлиев), за Водеща мъжка роля – Леонид Йовчев за ролята на Гео, и за режисура на Иван Добчев.

Авторският спектакъл на Александър Морфов „На ръба“ в Народния театър „Иван Вазов“ стана представлението на годината. Наградата за цялостен принос към театъра е за обичания от поколения зрители актьор Борис Луканов.

За Изгряваща звезда бе определен Александър Хаджиангелов за ролята на Пилето в „Пилето“ по романа на Уилям Уортън. В категорията Поддържаща мъжка роля бе отличен Йосиф Шамли за ролята на Цера в „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“. За Поддържаща женска роля наградата грабна Василена Атанасова за ролята на Натали Валтер в „Бел Ами“ по Ги дьо Мопасан, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала“.

За Сценография призът отиде за Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари“ от Айн Ранд, постановка Пламен Марков, Театър „София“, а за Костюмография –

Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата“, по едноименния роман на Луис Карол, сценичен вариант и постановка Анастасия Събева, Младежки театър „Николай Бинев“.

Призът за Водеща женска роля е за Жорета Николова за ролята на Соланж в „Слугините“ от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

KOLEKCIONER NA LIUBOVNI IZRECHENIA oblojka-1

По опънатото въже на една магическа проза

На пазара е юбилейното луксозно издание на „Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов (изд. …