Начало / Свят / Магически реализъм по чешки – признание получи Иржи Кратохвил

Магически реализъм по чешки – признание получи Иржи Кратохвил

Писателят е познат и у нас

Kratochvil

83-годишният Иржи Кратохвил е тазгодишният носител на Държавната награда за литература в Чехия. Историята на приза е дълъг, още от зараждането на Първата република, наречена Чехословакия. Връчва се от Министерството на културата, което избира и жури.

Специално Кратохвил е известен с постмодернистичните си романи, в които главни теми са идентичността и съхранената памет за миналото. Специалистите отбелязват, че книгите му са значително повлияни и от течението на магическия реализъм. Сега писателят получава наградата и заради последната си книга – сборникът с разкази Škrtiči bohyně Kálí, и заради досегашното си творчество.

Често в книгите на Кратохвил се появява и родният му град Бърно. На него посвети и своите „Бърненски разкази“, които също излязоха у нас. Сега в „Хеликон“ може да се намери романът „Хотел „Авион“, в който се преплитат автобиографични елементи с фантастични и дори абсурдни истории.

При това дълги години Иржи Кратохвил е в ролята на нежелан от режима… В периода на нормализация – след нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехия, писателят няма право да публикува. Тогава той се издържа с каквото намери – работи като кранист, охрана, в телефонна централа… Едва след Нежната революция през 1989-а Кратохвил отново встъпва на литературната карта на Чехия. При излизането на последната си книга с разкази той отбелязва, че това е за него нещо като раздяла с жанра.

Информация и снимки: aktualne.cz, hn.cz и „Уикипедия“

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …