Начало / Любопитно / На по чашка с книга: Как да пием като любимите си автори

На по чашка с книга: Как да пием като любимите си автори

hemingway6Алкохолът върви с литературата. Не само че няма нищо по-хубаво от това да си сипеш любимо питие и да потънеш в добро четиво. Алкохолът е помогнал за създаването на много от най-големите шедьоври в съвременното писано слово.

Сайтът flavorwire.com ни напомни, че идват почивни дни, летни ваканции и ни призова да си сипем по едно, докато отваряме книга от някои от любимите си автори.

Ето какво има в менюто:

Ърнест Хемингуей с „Мохито“

hemingway

Авторът на „Старецът и морето“, „За кого бие камбаната“ се асоциира с много питиета. Но „мохитото“ е специално и любимо за него. Коктейлът е изобретен в Ла Бодегита дел Медио в Хавана, Куба, където Хемингуей пиел десетки от него. Затова – забъркайте пълна чаша и започвайте да четете…Това е предпоставка за Безкраен празник.

 „Пиенето е начин да приключиш деня.“

Оскар Уайлд с абсент

oscar-wilde-pic

Уайлд казва за времето, прекарано в „Кафе Роял“: „Първата фаза е като обикновено пиене. Втората – когато започнеш да виждаш чудовищни и жестоки неща. Но ако можеш да издържиш до третата, ще видиш неща, които искаш да видиш – прекрасни цветни неща.“

 „Направих важно откритие… че алкохолът, в определени количества, действа като иноксикация“

Чарлс Буковски с Бойлмейкър

boilermaker

За незапознатите бойлмейкърът е уиски, прокарано с халба бира – питие, което надали е нужно да обясняваме, че действа като чук. Но Буковски е добър пияч, така че бойлмейкърът му отива, макар да не е най-любимото му питие. Въпреки това именно това му отива най-много на имиджа на парти крал, който завършва вечерта мъртво пиян.

 „Проблемът ми с пиенето, мислех си аз, е че сам си сипвам. Ако нещо се е случило, си сипваш, за да забравиш. Ако е станало нещо хубаво, пиеш, за да празнуваш. А ако нищо не се е случило – се наливаш, за да се случи.“

Скот и Зелда Фицджералд с Джин Рики

zeldascott

Джин Рики е коктейл с джин, половин лайм и газирана вода. Скот и Зелда винаги са били бунтари и са обичали различни питиета. Скот обаче настоява, че винаги е харесвал джин, защото не мирише. Но това надали е имало значение, когато той и жена му практикували пиянските си голи танци, след поредното препиване.

„Първо ти си взимаш питие, после питието си взима питие, накрая питието взима теб.“

Уилям Бъоуз с водка с кола

william_s__burroughs_gun

„Повярвайте, Бъроуз обича простичките супер алкохоли. А и след всичкия хероин, надали е чувствал нещо, което поглъщал от чаша.

„Нашият национален наркотик е алкохолът. Склонни сме да избягваме всеки друг наркотик с особен ужас.“

Дилън Томас с чисто уиски

whiskey-shot-anyone-tomintoul

И то колкото може да носи. За нещастие, през 1953 г. поетът умира, след като поглъща 18 чаши от любимата си напитка.

 „Алкохоликът е някой, когото ти не харесваш, защото пие колкото теб.“

Дороти Паркър с Уиски Соур

dorothy_parker

Уиски Соур е коктейл, обикновено бърбън с лимон и яйчен белтък. Мис Паркър е отявлен почитател на коктейлите. Другото й любимо питие е мартини.

„Иска ми се да мога да пия като дама.

Да мога да изпия едно, максимум две.

Но след три съм под масата.

А след четири – под домакина.“

Уилям Фокнър с Минт Джулеп

gentry-style-mint-julep

Минт Джулеп е коктейл с бърбън, вода, натрошен лед и прясна мента. Като всеки южняк, Фокнър се налива догоре с питието. Той е от авторите, които смятат, че пишат по-добре, когато са заредени с уиски, и винаги имал пълна бутилка на бюрото си.

 „Няма такова нещо като лошо уиски. Някои уискита просто са по-добри от други. Но човек не трябва да се майтапи с питието си, когато е на 50. Всъщност, ако тогава не пие, е пълен глупак.“

Прочетете още

The Elephant House, one of the cafes JK Rowling wrote in

Местата, на които се раждат шедьоврите

Много от големите писатели се вдъхновяват от наглед прости детайли, за да напишат любимите ни …