Начало / Любопитно / На по чашка с книга: Как да пием като любимите си автори

На по чашка с книга: Как да пием като любимите си автори

hemingway6Алкохолът върви с литературата. Не само че няма нищо по-хубаво от това да си сипеш любимо питие и да потънеш в добро четиво. Алкохолът е помогнал за създаването на много от най-големите шедьоври в съвременното писано слово.

Сайтът flavorwire.com ни напомни, че идват почивни дни, летни ваканции и ни призова да си сипем по едно, докато отваряме книга от някои от любимите си автори.

Ето какво има в менюто:

Ърнест Хемингуей с „Мохито“

hemingway

Авторът на „Старецът и морето“, „За кого бие камбаната“ се асоциира с много питиета. Но „мохитото“ е специално и любимо за него. Коктейлът е изобретен в Ла Бодегита дел Медио в Хавана, Куба, където Хемингуей пиел десетки от него. Затова – забъркайте пълна чаша и започвайте да четете…Това е предпоставка за Безкраен празник.

 „Пиенето е начин да приключиш деня.“

Оскар Уайлд с абсент

oscar-wilde-pic

Уайлд казва за времето, прекарано в „Кафе Роял“: „Първата фаза е като обикновено пиене. Втората – когато започнеш да виждаш чудовищни и жестоки неща. Но ако можеш да издържиш до третата, ще видиш неща, които искаш да видиш – прекрасни цветни неща.“

 „Направих важно откритие… че алкохолът, в определени количества, действа като иноксикация“

Чарлс Буковски с Бойлмейкър

boilermaker

За незапознатите бойлмейкърът е уиски, прокарано с халба бира – питие, което надали е нужно да обясняваме, че действа като чук. Но Буковски е добър пияч, така че бойлмейкърът му отива, макар да не е най-любимото му питие. Въпреки това именно това му отива най-много на имиджа на парти крал, който завършва вечерта мъртво пиян.

 „Проблемът ми с пиенето, мислех си аз, е че сам си сипвам. Ако нещо се е случило, си сипваш, за да забравиш. Ако е станало нещо хубаво, пиеш, за да празнуваш. А ако нищо не се е случило – се наливаш, за да се случи.“

Скот и Зелда Фицджералд с Джин Рики

zeldascott

Джин Рики е коктейл с джин, половин лайм и газирана вода. Скот и Зелда винаги са били бунтари и са обичали различни питиета. Скот обаче настоява, че винаги е харесвал джин, защото не мирише. Но това надали е имало значение, когато той и жена му практикували пиянските си голи танци, след поредното препиване.

„Първо ти си взимаш питие, после питието си взима питие, накрая питието взима теб.“

Уилям Бъоуз с водка с кола

william_s__burroughs_gun

„Повярвайте, Бъроуз обича простичките супер алкохоли. А и след всичкия хероин, надали е чувствал нещо, което поглъщал от чаша.

„Нашият национален наркотик е алкохолът. Склонни сме да избягваме всеки друг наркотик с особен ужас.“

Дилън Томас с чисто уиски

whiskey-shot-anyone-tomintoul

И то колкото може да носи. За нещастие, през 1953 г. поетът умира, след като поглъща 18 чаши от любимата си напитка.

 „Алкохоликът е някой, когото ти не харесваш, защото пие колкото теб.“

Дороти Паркър с Уиски Соур

dorothy_parker

Уиски Соур е коктейл, обикновено бърбън с лимон и яйчен белтък. Мис Паркър е отявлен почитател на коктейлите. Другото й любимо питие е мартини.

„Иска ми се да мога да пия като дама.

Да мога да изпия едно, максимум две.

Но след три съм под масата.

А след четири – под домакина.“

Уилям Фокнър с Минт Джулеп

gentry-style-mint-julep

Минт Джулеп е коктейл с бърбън, вода, натрошен лед и прясна мента. Като всеки южняк, Фокнър се налива догоре с питието. Той е от авторите, които смятат, че пишат по-добре, когато са заредени с уиски, и винаги имал пълна бутилка на бюрото си.

 „Няма такова нещо като лошо уиски. Някои уискита просто са по-добри от други. Но човек не трябва да се майтапи с питието си, когато е на 50. Всъщност, ако тогава не пие, е пълен глупак.“

Прочетете още

vape-1145506_1920

Вредата от пушенето през очите на книгите

Вместо (електронна) цигара ви предлагаме сега книга Световната здравна организация разпространи доклад, в който отново …