Начало / България / Нови книги / Ново преработено издание на „Дами канят“ от Георги Мишев

Ново преработено издание на „Дами канят“ от Георги Мишев

dami_kaniat_hrmНа 26 май излиза преработено издание на „Дами канят“ – романът, по който е направен един от най-гледаните български филми. Само преди дни Георги Мишев получи и поредното си отличие. Той стана носител на наградата „Стоян Михайловски“, която му беше връчена в Град Елена на 11 май.

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“, “Вилна зона“, „Мир на страха ни“ и др. По негови сценарии са заснети ленти, които днес са в златния фонд на родното кино: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др. Носител е на много признания и награди, сред които Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003), Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ (2014), Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата (2015), „Златен век“ – огърлие от Министерството на културата, Националната литературна награда „Йордан Йовков“(2015). Новото издание на „Дами канят“ е на „Хермес“.

„Няма въображение, което може да сътвори такова нещо. Само животът може да „измисля“ така богато и пищно, всичко страшно мирише на истина, толкова страшно, че ти се иска да е художествена измислица. А най-потресаващото е това, че обществото, средата на героите, техните съграждани и роднини гледат на тоя шабаш, на тоя сериал на морални изроди, хитри схватки, ловки ходове, шмекерии и долно мошеничество, като на работи в реда на нещата, завиждат, учат се от героите как и те да се подредят така, да си уредят същия лек и приятен, а иначе мерзък живот…“

Проф. Тончо Жечев
за „Дами канят“ (1988 г.)

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

DSC_0164

Ново отличие за Георги Мишев

По време на Литературните празници „Йордан Йовков“, които се провеждат през първата половина на ноември …