Начало / България / Нови книги / Ново преработено издание на „Дами канят“ от Георги Мишев

Ново преработено издание на „Дами канят“ от Георги Мишев

dami_kaniat_hrmНа 26 май излиза преработено издание на „Дами канят“ – романът, по който е направен един от най-гледаните български филми. Само преди дни Георги Мишев получи и поредното си отличие. Той стана носител на наградата „Стоян Михайловски“, която му беше връчена в Град Елена на 11 май.

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“, “Вилна зона“, „Мир на страха ни“ и др. По негови сценарии са заснети ленти, които днес са в златния фонд на родното кино: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др. Носител е на много признания и награди, сред които Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003), Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ (2014), Специалната награда на София за цялостен принос в областта на културата (2015), „Златен век“ – огърлие от Министерството на културата, Националната литературна награда „Йордан Йовков“(2015). Новото издание на „Дами канят“ е на „Хермес“.

„Няма въображение, което може да сътвори такова нещо. Само животът може да „измисля“ така богато и пищно, всичко страшно мирише на истина, толкова страшно, че ти се иска да е художествена измислица. А най-потресаващото е това, че обществото, средата на героите, техните съграждани и роднини гледат на тоя шабаш, на тоя сериал на морални изроди, хитри схватки, ловки ходове, шмекерии и долно мошеничество, като на работи в реда на нещата, завиждат, учат се от героите как и те да се подредят така, да си уредят същия лек и приятен, а иначе мерзък живот…“

Проф. Тончо Жечев
за „Дами канят“ (1988 г.)

 

 

Прочетете още

DSC_0164

Ново отличие за Георги Мишев

По време на Литературните празници „Йордан Йовков“, които се провеждат през първата половина на ноември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.