Начало / Свят / Сервантес имал английски корени

Сервантес имал английски корени

Miguel_de_Cervantes_lithographyАвторът на „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес бил англичанин, твърди в. „Дейли Мейл“. Изданието цитира изследване на историци, които настояват, че семейството на бележития писател е с корени от Бристъл.

Документални доказателства за това били представени от историка Хулио Майо, който предполага, че корените на Сервантес са от Острова. В родословното дърво на писателя имало британски шпионин и търговец на роби, който живеел в Бристъл.

Ръкописът, който доказва твърденията на Майо, е намерен в градската кула в Утрера и се смята, че датира от 1593 г. В него пише за Хуан Титон де Сервантес, който е смятан за роднина на автора на „Дон Кихот“. Титон произхождал от англо-саксонското семейство Тинтъм, което живеело в Бристол, преди да се премести в Кадис през 1480 г.

През април с големи тържества в цяла Испания бе отбелязана 400-та годишнина от смъртта на Сервантес. Той е починал на 22 април 1616 г., но винаги се отбелязва датата на погребението му – 23 април. В същия ден се смята, че е починал и Уилям Шекспир, затова на тази дата по цял свят се отбелязва и Международният ден на книгата и авторското право. Другото общо с Шекспир са съмненията за ограбването на гробовете им. Смята се, че скелетът на Сервантес е бил взет от иманяри през 1673 г.

Сервантес е смятан за баща на съвременния роман, а „Дон Кихот“ е една от най-превежданите книги в историята на литературата, която е вдъхновявала писатели като Джейн Остин, Фьодор Достоевски, Густав Флобер и Марк Твен. Романът е определян като най-влиятелното произведение на словесното изкуство на Испания и един от най-великите романи въобще.

Прочетете още

41109290482_2a87fe3714_o

Да почетем… в Испания

Все по-лесно става да пътуваме, особено в Европа. По-евтините самолетни билети, интернет и безкрайните му …