Начало / Класации / Други / Ден на Европа – 9 книги, които ще ни помогнат да разберем Стария континент

Ден на Европа – 9 книги, които ще ни помогнат да разберем Стария континент

European_Union_iНа 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася една от най-важните за Европа речи: „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес са Европейски съюз.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност“, казва Шуман в речта си.

Днес Европейският съюз е изненадваща и пълна с аномалии политическа структура. Отричана, но и обичана, разклатена, в криза, но и упорита да оцелее и остане обединена – това е Европа днес, 66 години след Декларацията на Шуман.

Избрахме няколко книги, които могат да Ви помогнат да разберете Европа, да я обикнете, а и да я обиколите.

„Европа“ от Норман Дейвис

Историкът Норман Дейвис е един от най-прочутите и четени автори, що се отнася до история на Стария континент.

За „Европа“ бившият икономически съветник на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Баросо Филип Льогрен казва: „Тази книга ми отвори очите. Обикновено изследваме историята на Европа от гледна точка на националните си ценности и от перспективата на монарси и кралства. Дейвис разкрива по жив начин прогресията на държавите, каквито са сега. Той разказва една друга история, за богатството на различни хора, за силите, з управлението му. Той например посочва, че е грешка да се смята, че 100-годишната война е между Англия и Франция, защото по това време тези нации на съществуват. Тази книга е необходима, за да се разбере Европа днес.“

Няма как да пропуснем още две заглавия от Норман Дейвис, посветени на Европа: „Европа – Изток и Запад“ и „Европа във война: 1935-1944“.

„Европа, да се запознаем“ от Жак Льо Гоф

Европа за деца и млади читатели. От къде идва името Европа, какво е дала Европа на света, историята… Пъстролика, ала и все по-единна, общ дом на милиони обитатели. Такъв е образът на стария континент, нарисуван специално за младите европейци от световноизвестния френски историк Жак Льо Гоф. Авторът разказва и запознава. „Европа, да се запознаем“е все по-нужна днес, когато скептицизмът се настанява все по-трайно в мислите.

„Бумеранг“ от Майкъл Луис

Майкъл Луис е американски журналист, който нашумя с редица публицистични книги. Последният му бестселър – „Големият залог: машината на Страшния съд отвътре“, дори бе превърнат във филм, който бе номиниран за „Оскар“.

„Бумеранг“ разказва историята на споделена от всички ни и обезпечена с леснодостъпни кредити общоевропейска лудост. Луис прави разрез на икономическите навици на определени европейци – исландци, гърци и германци.

„Залезът на Европа“ от Робърт Манасе

„Ще залезе или Европа на националните държави, или проектът за преодоляване на националните държави. И в двата случая Европа е нашият залез.“ Великолепна пледоария на Роберт Менасе в защита на Съюза и неговите граждани. За есето си „Залезът на Европа“ Менасе получава множество престижни награди. Есето му демонстрира повече от всеки друг публицистичен текст от последното десетилетие какво означава да мислиш и действаш като истински европеец.

„Кризата в Европа. Поглед отвътре“ от Симеон Дянков

Бившият вицепремиер на България и министър на финансите Симеон Дянков е един от популярните анализатори на Европейската икономика.„Кризата в Европа. Поглед отвътре“ е доказателство за това, като в нея той хвърля светлина върху причините за европейската криза, като проследява събитията зад вратите на европейските институции и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. Книгата търси отговори до къде се простират хипотетичните граници на идеята за обединена Европа и дали решенията са в провеждане на повече централизирана политика. Бившият вицепремиер отделя специално място на събитията у нас от 2009 до 2013 г. и прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата.

За да се разбере Европа и финансовата й политика е полезно да се обърне внимание и на „След Стената“ на Симеон Дянков и Андерс Аслунд политически лидери и анализатори търсят отговорите и правят равносметка на икономическите промени в Източна Европа след края на комунизма. Книгата е първият по рода си обобщен поглед върху реформите и научените уроци по време на най-мащабната икономическа трансформация за последното столетие. Промените в различните държави са представени от водещи имена – участници в събитията, сред които Лешек Балцерович, Иван Миклош, Михаил Саакашвили, Март Лаар, Вацлав Клаус и Симеон Дянков. Включени са и анализи на Даниел Грос, Даниел Трейсман и Жежар Ролан.

„Европа в криза: За преосмисляне на европейската идея“ от Гюнтер Ферхойген

Още едно заглавие, което разнищва причините за икономическата и политическата криза на Обединена Европа. Авторът – Гюнтер Ферхойген, е бащата и архитектът на разширяването на Европейския съюз на изток. В периода 1999-2004 г. в качеството си на член на Европейската комисия като представител на Германия той отговаря за преговорите за разширяването с 12 държави, а понастоящем е заместник-председател на Европейската комисия и комисар за индустрията и предприемаческата политика. С безпощадна откровеност и заразителен оптимизъм авторът, емоционално и деликатно, с чувство за историческа отговорност и човешка топлота и сърдечност, ни въвежда в „кухнята“ на феномена ЕС. Българският читател, бил той депутат, дипломат, студент или мислещ човек с отворени сетива, ще намери отговори на въпросите, които го вълнуват или започват да го вълнуват, ще прочете и за България в „европейското семейство“, а по-находчивият ще бъде провокиран да развие собствени идеи или ще намери ключовия отговор за предприемаческата си дейност. Защото Ферхойген кани всички европейци, били те създатели или новоприети в Европейския съюз, на честен разговор за съдбата на всеки от тях – в материален и в духовен план.

„Европа. Континент с глобална мисия. Илюстрована духовна биография на Европа“ от Хари Салман

Енциклопедично издание, което интерпретира биографията на Европа по нов начин — от гледна точка на духовната наука. Добре познати събития от европейската история придобиват по-дълбок смисъл, когато бъдат поставени в контекста на процеса на развитие, обхващащ детството, младостта и зрелостта на Европа. В тези фази на развитие са действали духовни импулси, оформили съзнанието на европейците и дефинирали мисията на Европа в света.

Хари Салман (род. 1953 г.) е холандски философ на културата и социолог с дълбок интерес към историята на Европа. От 1971 г. пътуванията му го отвеждат до почти всички европейски страни. Той е направил задълбочени изследвания на културната и социална история на бивша Югославия, Полша, Чешката република, Русия и България. Говори български, хърватски, чешки, руски и сръбски, както и седем западноевропейски езика. Защитил е докторат по философия на образованието в Пражкия университет в Чешката Република.

„Мисли за Европа“ от Хосе Ортега-и-Гасет

„Европа наистина представлява едно пространство, но пространство, пропито с цивилизация и тази цивилизация, нашата, европейската, ни е превърнала нас, европейците, в нещо проблематично“, казва в тази студия един от най-прочутите и авторитетни философи и мислители на континента от близкото минало. Той е сред най-блестящите изследователи на същността и еволюцията на европейската идея. Книгата е великолепен сборник от статии и лекции „Мисли за Европа“, писани през различни периоди от първата половина на ХХ-ти век, оформени в едно напълно завършено и изключително съвременно, дори и днес, виждане за развитието и възможностите пред Стария континент.

„Европейските народи от доста време са общество, колектив в същия смисъл, който тези думи имат, когато се прилагат към всяка една от съставляващите го нации“, отбелязва Ортега-и-Гасет.

„Един американец в Европа“ от Бил Брайсън

Пиперливият език, любопитството и чувството за хумор на Бил Брайсън са само част от големите достойнства на този пътепис из Стари континент. “Най-смешният пътешественик“ се отправя на поклонение пред спомените от младостта. От мразовитата северна пустош на Хамерфест до зашеметяващата пъстрота и бъркотия на Истанбул Брайсън се натъква на всевъзможни изненади, дебнещи нищо неподозиращия американски турист. Преследван от парижки шофьори-убийци, обран от просяци във Флоренция, озадачен в амстердамския квартал на червените фенери, захласнат пред красотата на Виена, завинаги влюбен в Рим и залутан в дебрите на посттоталитарна София. Брайсън изпъстря разказа си с анекдоти, неочаквани срещи, злополуки и други туристически наслади.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …