Начало / България / Мястото на литературата в съвременното полско общество

Мястото на литературата в съвременното полско общество

indexНа 9 май, понеделник, от 18:00 ч. в Литературен клуб „Перото”, НДК, пл. „България“ № 1, Полският институт в София съвместно с „Литературен вестник” ще проведе дискусия „Мястото на литературата в съвременното полско общество” и ще представи специалния двоен брой на вестника, изцяло посветен на съвременната полска литература.

В дискусията ще участват литературоведи и преводачи на полска литература на български език: проф. Амелия Личева, проф. Калина Бахнева, Вера Деянова, Милена Милева, Радостина Петрова и други.
Настоящият брой на „Литературен вестник“ излиза с подкрепата на Полския институт в София и целта му е да представи важни тенденции и имена в съвременната полска литература. В това отношение вестникът има богата традиция. По страниците му в годините своите български дебюти направиха Чеслав Милош и Збигнев Херберт, Вислава Шимборска и Ева Липска, Анджей Сташук и Мариуш Шчигел, Олга Токарчук и Михал Марковски, Магдалена Тули и Дорота Масловска…  Новото, което този брой се опитва да добави, са някои непознати на българската публика имена като Кая Малановска и Тадеуш Домбровски, както и самопредставянията на автори, които тепърва ще се усвояват у нас, като Адам Загаевски и Януш Гловацки. Но най-вече желанието на броя е да очертае пътищата, по които върви полската литература, да покаже предпочитаните жанрове в нея, за да може пъзелът да се проясни и да се види мястото й в европейски, а и в световен контекст. Затова и по страниците става дума за автобиографичното и биографичното писане, за криминалната литература, за полския магически реализъм, за хоръра; за кратките прозаични форми с емблематични имена като Анджей Сташук и Марек  Биенчик, както и за стиловете и имената в хуманитаристиката, разгледани от световно име като Ришард Нич.

Качеството на авторите, престижните световни отличия, на които са носители, преводите им на основни езици са доказателство както за величината на представяната литература, така и за грижите, които полската държава полага за популяризирането на своите автори. (Амелия Личева).