Начало / Автори / 26 цитата от Агата Кристи

26 цитата от Агата Кристи

8831260-R3L8T8D-600-agata-24Книгите на английската писателка Агата Кристи, „майката” на световноизвестните детективи Еркюл Поаро и мис Марпъл са издадени в тираж над 2 милиарда екземпляра и са преведи на над 100 езика, а самата тя заслужено е смятана за една от най-издаваните писателки в цялата история на човечеството. Тя е автор на множество велики фрази, най-известна от които е: „Свободата си струва да се бориш за нея.” AdMe.ru препрочете всичките книги и автобиографията на Агата Кристи и избра за вас най-добрите цитати.

Сюжетите за моите детективски романи ми хрумват, докато мия съдове. Това е такова идиотско занимание, че неволно ти идва мисълта за убийство.

Няма по-голяма грешка в живота от това да видиш или чуеш шедьоври на изкуството в неподходящ момент. За много хора Шекспир е изгубил безвъзвратно от факта, че те са го изучавали в училище.

Никога не се връщайте там, където сте били щастливи. Докато не го направите, всичко остава живо в паметта ви. Отидете ли там отново, всичко се разрушава.

Най-голямото щастие, което може да ви се падне в живота, е щастливото детство.

Днешната младеж прекарва времето си в разговори, работа, обсъждане на благосъстоянието на трудещите се и съдбата на света. Разбира се, това е много достойно, но ви питам – забавно ли е?

8831860-R3L8T8D-600-agata-17Жените несъзнателно забелязват хиляди дребни детайли, несъзнателно ги съпоставят и наричат това интуиция.

Единствено в миговете, в които хората ви се сторят смешни, вие разбирате колко силно ги обичате!

Не знаеш можеш ли или не можеш, додето не опиташ.

Умният човек запазва своите съображения за себе си.

Ако не можете да приемете начина на живот на съпруга си, не се захващайте – с други думи, не се омъжвайте за него.

Бракът е нещо повече от любов, аз се придържам към старомодната гледна точка: най-важното е уважението. Но то не бива да се бърка с възхищението. Да се възхищаваш от мъжа си през целия ви брак е, струва ми се, безумно скучно и свършва с ревматични болки в областта на шията.

Фактът, че будилникът не е звъннал, е променил много човешки съдби.

Не бива да се осъжда един човек, преди да си го изслушал.

Няма нищо по-изтощително от човек, който винаги е прав.

Всяка взаимна привързаност между мъжа и жената започва с потресаващата илюзия, че двамата мислите еднакво за всичко на света.

Жената е длъжна да бъде до мъжа си навсякъде; ако не е, на него, започва да му се струва, че е в правото си да я забрави.

Не ми се обиждайте, че ви нарекох още младичка. Младостта е недостатък, от който, уви, се освобождаваме твърде бързо.

Има поговорка, че за мъртвите трябва да се говори или добро, или нищо. Според мен, това е глупост. Истината винаги си остава истина. Щом подхванахме темата, трябва да се сдържаме, когато говорим за живите. Защото тях можем да ги обидим – за разлика от мъртвите.

Ако на мечтите ви не е съдено да се сбъднат, много по-добре е отрано да си го признаете и да продължите напред, вместо да се съсредоточавате върху разбити упования и надежди.

8831460-R3L8T8D-600-agata-5Умните не се обиждат, а си правят изводи.

Никога не си помисляйте, че по-добре знаете какво е нужно на другите хора.

Злото, извършено някому, често го надживява.

Ако се мъчите да съживите миналото, в края на краищата то ще се появи в изкривен вид.

Точно от това има най-много нужда жената. Тя търси в съпруга си честност, иска да чувства в него опора, да уважава съжденията му и, ако се наложи да се взема трудно решение, спокойно да му се довери.

Приятелите могат да се разделят на две категории. Те се появяват изведнъж в обкръжението ви и за известно време стават част от живота ви. Като в старомодните танци с ленти. Те преминават през живота ви така, както и през тях. Но съществуват и други, не толкова многобройни, които аз бих нарекла „избрани”; с тях ви свързва истинска взаимна привързаност, те остават завинаги и, ако обстоятелствата позволяват, ви съпровождат през целия ви живот.

Странно, от любовта жените се разхубавяват, а мъжете заприличват на болни овце.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Death-on-the-Nile

Кувейт ще забрани екранизация по Агата Кристи

Филмът е в световно разпространение от днес „Смърт край Нил” е режисиран от самия Кенет …