Начало / Читатели / „Изповядвам“ от Жауме Кабре (ревю)

„Изповядвам“ от Жауме Кабре (ревю)

196785_bЕлена АЛЕКСИЕВА

Каталунската литература, която познаваме най-добре покрай трилогията на Карлос Руис Сафон, е пълна с мистично-тръпчиви нотки, точно като самата Барселона, която винаги е в центъра на тези повествования.

„Изповядвам“ на каталунския майстор Жауме Кабре е от този тип литература, в който можеш да откриеш себе си, докато опознаваш напълно непознати места и хора. В книгата са преплетени едновременно всички религии, всички европейски държави (дори България), всички епохи и всякакви хора.

Трудно е да се пише за книга, която е привидно хаотична, неподредена и объркваща на пръв поглед. Езикът на автора е уникален – той успява, без това да създаде проблем на повествованието, да преминава в едно и също изречение от една сюжетна линия към друга, да слива речта и живота на героите си в едно цяло, обеднинено от идеята за злото и за връзката между всички хора. Фабулата върви хаотично през епохи и личности, без да спазва хронологичен и пространствен порядък.

Това е книга за паметта. Точно затова Адриа Ардевол, главният герой, губи паметта си накрая. Като поанта, като естествен завършек на нещо, което няма начало и край.

Всъщност главен герой, при това съвсем не мълчалив, е една цигулка, Виал, единствената цигулка в света, която има собствено име. Покрай нея се движат съдбите на хора от времената на Инквизицията, Холокоста, франкизма в Испания, Втората световна война чак до днес.

„Изповядвам“ е книга за изкуството, което е живот, и за живота, свързан с изкуството. За езика като усет и познание и за музиката като носител на паметта.

Огромният й обем – повече от 1000 страници – се изчита бързо и неусетно, това е книга от типа „не мога да я оставя“.

А усещането след като я завършиш е сякаш си изживял всички съдби, за които става дума в нея.

Една от големите съвременни книги, която не бива да бъде подмината.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

220642_b

Мишел Обама разказва интимно за успеха

Ето защо „Моята история“ може да е настолна книга за всяко момиче Светът ни постоянно …