Начало / Интервюта / Стив Бери: Да пазим историята си е не само важно, но и умно

Стив Бери: Да пазим историята си е не само важно, но и умно

SteveBerry-MediaРуски шпиони, Конституцията и Котън Малоун – това са трите достатъчни съставки, за да може един нов трилър от Стив Бери да се превърне в бестселър. Това вече се случи на „The 14th Colony“, 11-тата книга от поредицата за Малоун.

Репортер на townhall.com се срещна със Стив Бери и го разпита за новата книга и за нещата, които напоследък го вълнуват.

Г-н Бери, от къде дойде идеята за „The 14th Colony“?

Идеята ми дойде от нещо, което се е случило на 7 юни, 1982 г. На закрити врата във Ватикана се срещат един папа и един президент. Насаме. Никой не знае, но разговорът им продължил 50 минути. От срещата няма протокол, няма записи, няма бележки. Историците обаче са сигурни, че по време на срещата е сключено споразумение за съвместна дейност. И двамата мъже са оцелели след атентати срещу себе си, и двамата мъже имат една цел – краят на комунизма. Както добре знаем, в следващите 6 години Роналд Рейгън и Папа Йоан Павел II работят независимо един от друг, но резултатът е един – сриването на СССР. От този случай се роди книгата.

Кои идеи искате да се запечатат в умовете на читателите?

Първо – съюзът между Рейгън и Папа Йоан Павел II сложиха край на Съветския съюз. Второ – СССР са произвели 250, големи колкото куфарче, ядрени оръжия. През 1999 г. Конгресът реши, че те са заплаха, но досега нито едно от тях не е намерено.

За мен тази книга е част от историята, която много хора не знаят. За мнозинството това е просто период от миналото. Не и за мен. Студената война витаеше във въздуха в САЩ цели 40 години и повлия на много сфери от живота ни и Съветският съюз се смяташе за заплаха номер 1 за сигурността ни. Това промени света ни.

Защо смятате, че е толкова важно историята да се пази и изучава?

Историята е в основата на корените ни, на националната ни гордост. Тя ни учи и вдъхновява. Тя е нещото, което прави градовете ни по-привлекателни, подпомага туризма. Тя предразполага в прекия смисъл на думата икономическо развитие. Да пазим историята си е не само важно, но и умно. Както пише Джон Стайнбек: „Как ще знаем кои сме, ако нямаме миналото си?“.

Лексикон

Любим филм: Seven Days in May“ и „Advise and Consent“.

Любима храна: Пуйка с дресинг.

Любим измислен герой: Котън Малоун („Е, хайде, трябваше да го кажа“).

Любима музикална група: „Чикаго“.

Откъде се информирате: Телевизия и печатни издания.

Ако можете да се срещнете една личност, коя да е тя? Уолт Дисни.

Как се забавлявате: Играя голф или почивам на плажа.

Любими четива: Запален съм по трилърите. Дейвид Морел е най-любимият ми жив писател. Фен съм и на Дан Браун и то преди да се прочуе с „Шифърът на Леонардо“. Любимец ми е и Клай Каслър. Обичам да чета също така Робърт Лъдлъм, Джеймс Ролинс, Фредерик Форсайт, Стив Мартини, Кен Фолет, Лий Чайлд, Дейвид Балдачи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!