Начало / България / „Хеликон Стара Загора“ отново ще е домакин на Европейската Нощ на литературата

„Хеликон Стара Загора“ отново ще е домакин на Европейската Нощ на литературата

201301041821363314„Хеликон Стара Загора“ ще се включи за втора поредна година в Европейската Нощ на литературата. Събитието се организира под егидата на EUNIC България и тази година е на 11 май от 18.00 до 22.00 ч.

Нощта на литературата е международно събитие, в което на една и съща дата на различни интересни места в десетки градове в Европа едновременно се четат откъси от съвременни европейски заглавия.

Стара Загора за втори път се потапя в Нощта на литературата. Общественици, актьори, творци, писатели, психолози, журналисти, спортисти и други публични личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат в тази брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. Независимо в каква последователност и кои гнезда ще посетят, събралите поне 8 различни печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 22.00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата 2016 г.

В книжарница „Хеликон Стара Загора“ ще се чете откъса, избран от Австрийското посолство. Той е от книгата „Гарантирано удоволствие“ от Зилке Хаслер, в превод на Владко Мурдаров.

Комедията „Гарантирано удоволствие“ е едната от три пиеси в книгата, с която за първи път на български език се представя австрийската писателка Зилке Хаслер (родена през 1969 г.). Драматургията ѝ се характеризира с провокираща острота, динамичен диалог и неконвенционални сюжети, които не робуват на сексуални табута. Пиесите ѝ са преведени на дванайсет езика и се играят по сцените в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Словакия, Полша.

В четенето ще се включат журналистът Анна Турлакова, библиотекарят Красимира Лекова и главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев, както и любители на четенето клиенти на книжарницата.

Прочетете още

1516761905

Нарине Абгарян: Скъпи българи, идвам!

Прекрасната писателка започва турнето си у нас с представяне в една от софийските книжарници „Хеликон“ …