Начало / България / Книгите ще оживеят тази нощ

Книгите ще оживеят тази нощ

Общо в 11 български града ще се чете между 18 и 22 ч.
58087833_2413897155290138_653906954044833792_n

Принципът навсякъде е един и същ – пред публиката ще оживява откъс в изпълнение на някой актьор или известна личност. Независимо дали сте в София, Ловеч или пък Русе, просто забучете пръст в картата на Нощта… И приключението ще се случи!

Нощта на литературата е инициатива, възникнала за първи път в Прага преди вече 13 години. Форматът се оказва много успешен и скоро оживява и в други големи европейки градове. После пък и в по-малки… Просто навсякъде, където обичат книгите.

У нас се провежда за осми път. Идеята е да се покаже, че книгата има мисия – а заедно с това да оживее и връзката помежду ни, на Стария континент. Затова Нощта на литературата предлага винаги европейски творби. Тази година например ще се четат „Еретични писма“ – на младия македонец Стефан Марковски, който ще присъства лично на четенията. На фокус ще е и „Литературен обяд“ – поднася го родената в Дъблин Ейлиш ни Гуивна. В списъка откриваме също „Всичко това е любов“ на Дулсе Мария Кардозо – португалка, емигрирала в Ангола и завърнала се след това в родината си.

Нощта е чаровна и с детския си аромат. Макар че „Най-кратките приказки на света“ от унгарския тандем Ияш-Лацкфи са колкото за малки, толкова и за големи. Но пък „Затвори очички“ на словашкия поет Томаш Янович е точно за малчуганите. С аромат на детство и приключения е изпълнена и „Мая, кралицата на Голямата река“ на Ева Ибътсън, една от най-обичаните детски писателки във Великобритания.

Пълният списък на Нощта включва общо 19 заглавия. На толкова места ще се чете в София, където събитието е – по традиция, най-впечатляващо. Всяка година то сменя района, като привнася живот в някоя градска част. Сега се е насочило към учебни центрове, галерии, пък и самия Софийски университет – изобщо, места, на които животът означава творчество.

Сред четящите пък са Йоана Буковска-Давидова, Линда Русев, Ива Дойчинова, Марий Росен

Плакатите на събитието в чешкия град Оломоуц и в Лисабон
Плакатите на събитието в чешкия град Оломоуц и в Лисабон

Интересно ще и в останалите градове, където книгите ще оживеят… Стара Загора например предлага общо девет гнезда – кафенета, ресторанти и читалища, но също и книжарница Хеликон. Тя всъщност приема Нощта вече за пети път, като от мъничкия подиум влюбените в книгите ще се насладят на гласа на главния редактор на радио Стара Загора Здравко Георгиев. В ръцете му ще е книгата на белгиеца Димитри Ферхлюст „Животът, гледан отдолу“.

На североизток пък, в Добрич, Нощта на литературата предлага три места за четене. Наред с Регионалната библиотека и Дома-паметник „Йордан Йовков“, ще се чете и в най-голямата книжарница в града, върху която греят буквите Хеликон. Актьорът от тамошния театър Валентин Андреев-Рафе ще предложи на любопитните откъс от „Двайсет лева или смърт“ на австриеца Карл-Маркус Гаусе.

Бързаме и към морето – и в Бургас ще има три места за четене, бар, бирария и книжарница… Така върви животът на брега :) И тук Хеликон предлага уютното си пространство на Нощта на литературата. Сцената ще е предизвикателна, защото лично ректора на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ д-р Магдалена Миткова ще разтвори един… „Медицински роман“. Става дума всъщност за история, написана от едно финландското дарование Рику Корхонен, удостоен и с Наградата за литература на Европейския съюз.

Важно е да изберете отправната си точка довечера… А после книгите ще ви водят! Нощта на литературата е предизвикателство, защото провокира да заживеем в много светове, в много книги наведнъж. И сигурно заради това е толкова обичана. Може би е точно и вашата нощ!

Лира.бг по информации от организаторите на събитието и книжарите на Хеликон
Пълен списък на местата за четене може да откриете на сайта на инициативата

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Baner_1200X628-1-1024x536

Нощ на литературата ни очаква през септември

И тази година ще има разнообразие от книги Инициативата се провежда вече за единайсети път, …