Начало / Автори / Няколко любопитни факта за Шекспир, които може би не знаете

Няколко любопитни факта за Шекспир, които може би не знаете

shakespeare_nvlТази седмица е кулминацията на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. Основните събития в родината на Барда – Англия, ще бъдат в града на поета – Стратфорд на Ейвън, в Уоруикшър. Седмицата на Шекспир е в разгара си навсякъде – най-посещаваната и четена социална мрежа за читатели Goodreads персонализира цялата си начална страница и проведе анкета сред популярни писатели за любимите им пасажи от пиеси на прочутия драматург.

За да помогне в разбирането на Шекспир сайтът coventrytelegraph.net събра няколко по-малко популярни факта за прочутия писател.

  • Семейната къща на Шекспир в Стратфорд се нарича New Place. Къщата е на ъгъла на ул. „Чейпъл“ и „Чейпъл Лейн“. Това била втората най-голяма къща в града.

Shakespeares-Birthplace

  • Смята се, че гробът на Шекспир в църквата „Света Троица“ в Стратфорд-на-Ейвън е прокълнат. Епитафията на надгробния му камък гласи: „Блажен да бъде, който тоз камък не отлости. Проклет – който помести изтлелите ми кости“.

shakespeare-grave

Наскоро изследване обаче показа, че някой някога не се е съобразил с посланието на Барда. Говори се, че черепът на поета отдавна е откраднат.

  • Шекспир има седем братя и сестри: Джоан (родена 1558 г.), Маргарет (р. 1562 г.), Гилбърт (р. 1566 г.), Джоан (р. 1569 г.), Ан (р. 1571 г.), Ричард (р. 1574 г.) и Едмънд (р. 1580 г.).
  • За нещастие, няма сигурни доказателства за рождената дата на Шекспир. Някои информации са, че е роден на 23 април, денят, в който и умира през 1616 г. Напоследък все по-голяма популярност обаче набира становището, че рожденият ден на Шекспир е 26 април.
  • Семейството на Шекспир се слави с антиуправленските си убеждения и вярвания. Един от близките му по майчина линия – Уилям Ардън, дори бил арестуван за заговор срещу кралица Елизабет I. Той бил затворен в Лондонския Тауър и екзекутиран.
  • Личният живот на Шекспир бил объркан и напрегнат. Той се оженил за Ан Хатуей, когато той била на 18. Определено връзката им не била любов от пръв поглед. Тя била на 26 години и вече бременна в третия месец, когато се оженили. Първото им дете, Сузана, се родила, шест месеца след това. Шекспир и Хатуей имали три деца – Хамнет, който починал през 1596 г., Сузана и Джудит. Причината Шекспир да няма наследници е, че той всъщност имал само една внучка – Елизабет, която починала бездетна през 1670 г.
  • „Да те сравня ли с летен ден?“… Шекспир се смята за един от най-влиятелните личности и що се отнася до английския език. Той е създател на десетки фрази и думи в модерния език. Според Оксфордския речник на цитатите, Бардът е написал една десета от най-използваните кратки фрази, използвани в разговорния английски. Оказва се, че Шекспир е вторият най-цитиран англичанин след британските автори на текстовете от Библията.
  • Според професора на тема Шекспир Луис Мардър „Шекспир е използвал в творчеството си над 7000 думи, повече от колкото има в Библията във версията на Крал Джеймс. Бардът е създал над 3000 думи. Според изследователите в речника на поета е имало между 17 000 и 29 000 думи, почти двойно в сравнение с обикновения човек.
  • След смъртта си Шекспир в завещанието си направил дарение на много хора, но оставил собствеността си на дъщеря си Сузана. За съпругата си споменал само веднъж в последната си воля: „На моята жена оставям второто си най-добро легло с мебелите“. Това легло приживе използвал, за да настанява гости.
  • Произведенията на Шекспир са преведени на над 80 езика. Един от най-забележителните преводи е този на езика Клингтън – специалният език от екранизациите на „Стар Трек“.

199719_b

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

anastasia-zhenina-65700-unsplash

В главната роля днес е книгата

Отбелязваме празника ѝ на 23 април Ден като ден, но е посветен на онова, което …