Начало / Автори / Пеги Фортнъм превърна Падингтън в класика

Пеги Фортнъм превърна Падингтън в класика

Красимир ПРОДАНОВ, радио „Хеликон“

Илюстраторката Пеги Фортнъм превърна мечето Падингтън в класика. Тя почина преди броени дни на 96-годишна възраст.

Първа среща с мечето

Почти на 40 е, когато се обръщат към нея с необичайна поръчка – да даде живот на мече, озовало се само на гара Падингтън насред Лондон. На всичко отгоре авторът на историята е телевизионен оператор. Името му е Майкъл Бонд.

 

Пеги Фортнъм превръща Падингтън в класика

 

Колкото са хубави историите на Майкъл Бонд, толкова са симпатични и рисунките на илюстраторката. В тон с приключенията на непослушния, но възпитан мечок, Пеги му облича синя канадка, подходяща за променливото лондонско време. Нахлупва му червена шапка, която може да приема всякаква форма. В едната си ръка обикновено Падингтън държи бурканче с мармалад от портокали – както повелява класическата рецепта. С другата дърпа своята чанта-куфар, в която са най-ценните му притежания.

„Най-важното беше Падингтън да прилича на истински – пише художничката в своите мемоари. – Хората трябваше да вярват в него така, както вярват и в Мечо Пух.” Според Пеги най-важната черта на Падингтън е дълбоко невинното му любопитство. Мечето винаги има страшно желание да направи едно или друго. Резултатът обикновено е плачевен. Но Пеги Фортнъм улавя великолепно душевните разногласия на Падингтън. Казва, че ги е чувствала и дълбоко в себе си.

Рисувала е и по Оскар Уайлд

Първоначално рисунките на Мечето от Тъмно Перу са черно-бели. Оцветени са доста по-късно. Самата Пеги рисува Падингтън до 1983 г. А изкуството винаги е било в кръвта й. Работила е като учителка по рисуване и дизайнер на текстил, преди да се захване с детските книжки. А и Падингтън далеч не е единственото й дело. Рисувала е и по произведенията на други големи имена от Острова – Оскар Уайлд и Кенет Греъм.

Падингтън пък се превръща в желан обект за мнозина художници, след като бързо става известен. Но и днес децата свързват образа му преди всичко с рисунките на Пеги Фортнъм. Може би най-голямото признание за нея са думите на един критик, следящ детската литература. Според Маркъс Кроуч Пеги е за „Мечето Падингтън” това, което е Ърнест Шепърд за книгите на Алън Милн.

Хората наистина са повярвали и в Падингтън!

Заб.: Клуб „Падингтън“ в България се събира в столичната книжарница „Хеликон Витоша“ на бул. „Патриарх Евтимий“ 68.


Прочетете още

maxresdefault

Слончето Елмър остана без своя създател

Няколко поколения деца израснаха с него Дейвид Маккий – създателят на Елмър, си отиде от …