На фокус
Начало / България / Една седмица остава до края на гласуването за любимата книга на децата

Една седмица остава до края на гласуването за любимата книга на децата

Победителите в наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 ще станат известни на 22 април

Седем дни остават до края на гласуването за най-добра детска книга, избрана от самите деца, за наградата “Бисерче вълшебно” 2016. Линиите за гласуване на сайта www.biserche.com ще бъдат затворени в 23:59 ч в неделя, 17 април 2016 г., а книгите-победители ще станат известни на тържествената церемония на 22 април.

Наградата, която се провежда за четвърта поредна година, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор е фондация “Детски книги”, а кампанията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене “Аз чета”. Проектът е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г.

„Нямаме търпение да узнаем кои ще бъдат книгите-победители в това издание на „Бисерче вълшебно“. Гласуването е много оспорвано и в трите възрастови категории, а за нашия екип е любопитно да проследи как са се променили вкусовете на децата от първото издание до днес“, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.

В “Бисерче вълшебно” 2016 се борят рекордния брой заглавия – 117. В избора на любимата книга на българските деца могат да се включат всички читатели на възраст от 6 до 15 години включително. Те могат да дадат своя вот онлайн на сайта на инициативата – www.biserche.com. Гласуването, което започна на 9 февруари, е разпределено в три възрастови категории – „Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.), „Майстори“ (12-15 г.). Допълнителната категория “Иноватори” – за интерактивни и мултимедийни книги, е с пожелателен вот и е отворена за всички.  За втора година е възможно и колективно гласуване в помощ на учителите и библиотекарите, които също могат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

„За фондация „Детски книги“ ролята на библиотеките в процеса на насърчаване на четенето е изключително важна. Те са естествен партньор както на учителите, така и на родителите. Затова се радваме, че и тази година получаваме изключително силна подкрепа от тях за популяризирането на наградата и нейните цели“, коментира Лора Филипова, изпълнителен директор на организацията.

В края на кампанията всички, дали своя вот за любима книга, участват в томбола за награди. Тази година те са 2 таблета и комплекти с книги. Късметлиите, които ще грабнат награди от томболата, ще бъдат изтеглени по време на детски книжен празник на 26 април. По традиция всяко дете, подкрепило своята любима книга, получава автоматично на посочен имейл на родител специална грамота за почетно жури.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 и правилата за участие ще откриете в сайта www.biserche.com

За “Бисерче вълшебно”

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта “Аз чета”. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са Българската национална телевизия, BiTelevisin, “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Номинираните заглавия могат да бъдат открити при партньорите на кампанията Store.bg, “Ориндж център”, книжарници “Хермес”, “Сиела”, “ФЮТ”, книжарница “Жар птица” – Варна и останалите книжарници в страната.

По време на кампанията за наградата през 2015 г. се включиха близо 4000 участници от цялата страна. Право на участие имат всички деца на възраст от 6 до 15 години. Вотът е разпределен в три възрастови категории: „Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.) или „Майстори“ (12-15 г.). Номинациите за наградата се правят от издателите на база издадените книги през предходната календарна година, които не присъстват в задължителната учебна литература.

За “Детски книги”

Фондация “Детски книги” е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене. Проекти на фондацията са сайт Detskiknigi.com и Награда “Бисерче вълшебно”. В края на тази година фондация “Детски книги” е избрана за номинираща организация от България за 2017 г. в престижната международна награда за детско-юношеска литература “Астрид Линдгрен”. Тя се връчва от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро). Сред допустимите кандидатури са писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността.

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …