Начало / Автори / Шпионски игри за отличници (Книги и филми с марката „Льо Каре”)

Шпионски игри за отличници (Книги и филми с марката „Льо Каре”)

Юлия ПЕТКОВА

Едва ли някой познава по-добре параноята и коварството на международния шпионаж от него, поне що се отнася до територията на фикцията. Джон льо Каре е псевдонимът, с който Дейвид Корнуел подписва своите поразителни трилъри, защото е забранено на тайните агенти да публикуват с истинските си имена – излиза, че Льо Каре е „таен агент” и в литературата.

Има нещо, което отличава творчеството му, и то се изразява в безкомпромисното пълнокръвие на образите – били те главни или второстепенни, и в изкуството да отстоява нивото на най-доброто, на което е способен като творец. Доказателство за това е и последният му роман, преведен на български – „Достопочтеният ученик”, брилянтно продължение на шедьовъра „Дама, поп, асо, шпионин”.

Интересното е, че повечето романи на Джон льо Каре имат екранизации. Малцина автори на психологически нюансирана проза могат да се похвалят със сполучливи киноадаптации на произведенията си, а той е сред тях. Ето защо решихме да направим бърз преглед на шпионските му шедьоври, заживели втори, филмов живот.

Трилърът, който го изстрелва за първи път в класациите на бестселърите, е „Шпионинът, който дойде от студа“ (1963). Този роман се третира като революция в жанра на шпионската литература. Главният герой, Алек Лиймас, е британски шпионин в Източна Германия и е нещо като архетип на всичките му ключови персонажи. Безупречен сценарий и класни актьорски изпълнения допълват таланта на режисьора Мартин Рит, който превежда романа на езика на киното през 1965 г. За ролята си Ричард Бъртън е номиниран за „Оскар“ за най-добър актьор.

Година по-късно излиза филмът „Смъртоносна афера”, един богат на обрати сюжет, създаден по мотиви от първия роман на британския писател – във филма участват звезди от световна величина като Джеймс Мейсън, Симон Синьоре и Максимилиан Шел.

През 2001 г. се появява и „Шивачът от Панама” по едноименния роман на Льо Каре с участието на Пиърс Броснан, Джефри Ръш и Джейми Лий Къртис. Микс от трилър и черна комедия, филмът, както и книгата, е вдъхновен от романа на Греъм Грийн „Нашият човек в Хавана”.

„Руската къща“ и „Вечният градинар“ са успешно екранизирани непосредствено след публикуването им. „Руската къща“ е името на сектора от английските тайни разузнавателни служби, който е зает с разследвания в Съветския съюз – творбата на Льо Каре, издадена в годината, когато формално Студената война приключва, е едновременно пропита с ентусиазъм за демократичното бъдеще на Русия, но и трезво осъзнаваща невъзможността за такова. Режисьорът Фред Шепизи превръща „Руската къща“ във филм с участието на Шон Конъри и Мишел Пфайфър в главните роли, една от политическите класики на 90-те.

Почти 20 години по-късно, през 2005 г., Фернандо Мейрелеш адаптира „Вечният градинар“ в едноименен политически трилър с Ралф Файнс и Рейчъл Уайз, който отново успява да прикове погледите на киноаудиторията по цял свят. Филмът печели 4 номинации за Оскар – за най-добър адаптиран сценарий, за музика, за монтаж и за най-добра поддържаща роля на Рейчъл Уайз.

„Най-търсеният човек“ излиза през 2008 г. – историята се концентрира върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма. Писателят заяви, че не е бил изненадан от смъртта на големия актьор Филип Сиймур Хофман, който се превъплъти блестящо в ролята на Гюнтер Бахман в едноименния филм: „Той се вживяваше във всичко, във всеки детайл. Беше като пламък пред очите ни. Никой не би могъл да издържи дълго на този ритъм. Накрая светът му дойде в повече“.

Ако Джордж Смайли е най-великият измислен разузнавач, то трилогията „Карла”, която започва с „Дама, поп, асо, шпионин”, продължава с „Достопочтеният ученик” и  завършва с „Екипът на Смайли”, е една от най-амбициозните жанрови творби, писани някога. През 2011 г. излезе филмовата адаптация на „Дама, поп, асо, шпионин” – първокласен трилър на режисьора Томас Алфредсън с участието на Гари Олдман в ролята на Смайли, спечелил 3 номинации за Оскар – за най-добър адаптиран сценарий, за музика и за най-добър актьор.

„Изменник по вкуса ни” е определен като забележителен роман от самия Хенинг Манкел. Сега чакаме и неговата екранизация под режисурата на Сузана Уайт и с участието на Юън Макгрегър и Стелан Скарсгард. Книгата попада в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ още през първата седмица след излизането си, а вестник „Вашингтон Поуст“ пише: „Ако някой тази година е написал по-добър трилър, нека ни го покаже“. Успехът на филма е предизвестен.

Свързани заглавия
Внучката на Джон Льо Каре прописа трилъри
Джон Льо Каре: Светът дойде в повече на Филип Сиймур Хофман
Снима се филм по романа „Изменник по вкуса ни“ от Джон Льо Каре

Книги от Джон Льо Каре тук

Прочетете още

800px-John_le_Carre

„Viking“ ще издаде мемоарите на Джон Льо Каре

Издателство „Viking“, което работи под шапката на гиганта „Penguin Random House“, ще публикува мемоарите на …