Начало / Автори / Скритият живот на един писател и шпионин

Скритият живот на един писател и шпионин

800px-John_le_CarreВсички имаме тайни – семейни, минали, истории, от които се срамуваме и притесняваме. Оказва се, че такива има и Джон Льо Каре, един от най-големите автори на шпионски трилъри в света на литературата. Писателят е имал много трудно детство, най-вече заради баща си. Той бил жесток мъж, който пребивал от бой него и майка му. Когато Льо Каре се прочул, баща му го потърсил от затвора, за да го моли за пари.

В своята дългоочаквана автобиография авторът на „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Достопочтеният ученик“ разказва за живота си с баща си Рони и как той пребивал майка му Олив, и когато тя успявала да избяга, той се прехвърлял на него.

Бившият агент на МИ5 и МИ6 описва Рони като измамник, фантазьор и редовен обитател на затворите“, чиито жесток нрав стопил живота на Олив. Младият Льо Каре, чието истинско име е Дейвид Корнуел, бил свикнал да спи, въоръжен със стик пред спалнята на майка си, за да е готов да я защити, макар и немощно. „Рони биеше и мен. Но само няколко пъти, и някак не много убедително. Това беше страшно. Виждах свиването на раменете, стискането на челюсти…познавах какво ще се случи.

В автобиографията си „The Pigeon Tunnel“ Льо Каре признава, че детството му било нещастно и без любов. „Днес не си спомням онези чувства. Всъщност помня само добрите си чувства към големия си брат, който на моменти ми бе като баща. Винаги съм носел това напрежение от тогава, дори сега“, казва Льо Каре.

Години след това бащата не спира да тормози издигащия се в занаята на тайните служби Дейвид, като редовно му се обажда от затвора да му иска пари за гаранция. След това Рони опитал да съди сина си, след като го чул да говори за него в един документален филм.

В мемоара си Льо Каре разказва как започва да работи за британското разузнаване преди да се отдаде на писането. Писателят разкрива и подробности за писателското си ежедневие. „Пиша в кафенета, на тетрадки, във влакове. Вероятно звучи арогантно, но предпочитам да съм старомоден и да работя в традицията на немеханизираното писане“, обяснява 84-годишният Льо Каре, като признава, че няма време за компютри и лаптопи.

Все пак бившият шпионин запазва в тайна подробности от оперативната си работа. Изненадващо обаче симпатизира на Едуард Сноудън – бившият агент на ЦРУ, който разкри подробности за разузнавателните програми на САЩ и избяга в Русия.

Прочетете още

357180543_274407478573716_1101880117763936547_n

Загиналата от руска ракета Виктория Амелина: „Времето не лекува!”

Младата жена се радваше на много симпатии Виктория Амелина беше тежко ранена при руски обстрел …