Начало / Автори / Почина един от класиците на криминалния жанр

Почина един от класиците на криминалния жанр

Джон льо Каре издъхна на 89

stažený soubor

Името му причисляваме към славни писатели от ранга на Греъм Грийн, Фредерик Форсайт или пък Норман Мейлър. Сам той работи за тайните служби в средата на миналия век, докато Ким Филби, като двоен агент и доносник на КГБ, не разкрива самоличността му.

По това време Льо Каре вече пробва силите си на писател, така че просто заменя едното амплоа с друго. Най-известна става поредицата му за Джордж Смайли. Много популярни книги са например „Шпионинът, който дойде от студа” или „Дама, поп, асо, шпионин”. Точно той се превръща и във филм преди десетина години, като главната роля е поверена на Гари Олдман, участва и Колин Фърт. По „Малката барабанчица” – от самостоятелните романи на писателя, е сниман и сериал.

Джон льо Каре заема активна позиция и чрез книгите си, и лично. Става известен например като един от върлите критици на Буш-младши и войната в Ирак. Обръща внимание върху дейността на фармацевтичните гиганти, като специално акцентира на въздействието от политиката им върху живота на хората в Африка.

tri

В „Хеликон” в момента в хартиен вариант може да се намери само неговата „Шпионско наследство”. Освен нея, в електронна версия са налични още „Екипът на Смайли и „Достопочтеният ученик”

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

Bohumil-Hrabal-Liben-1962

Стари записи на Бохумил Храбал откри чешки теолог

Направени са през 80-те Седемте аудикасети са намерени в енорийството на село Либице, което е …