Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите 10 на Мария Донева

Читателски дневник: Любимите 10 на Мария Донева

Lira.bg продължава рубриката си „Читателски дневник“. Днес гост е една от най-популярните съвременни поетеси у нас Мария Донева. Ето какво ни каза тя за любимите си книги:

Търсят се десет книги, които препоръчвам без да ми мигне окото.
По-лесно е да се каже, отколкото да се…
Момент, какво толкова му мисля? Нали точно това се иска от мен днес – да ги кажа тези книги, да ги прочетат хората, да им стане светло и умно (пък и на мен поетият ангажимент да ми се махне от главата).
То пак зависи на кого препоръчваш книгите, защото книгата е като парфюм – в различно време на различните хора показва различни свои страни, и един разцъфва и става още по-привлекателен с дадената книга, а на друг рязко му се прищява да я изхвърли и да се изкъпе.
И така, мили мои, ето десет книги, за които влизам в огъня. В реда, в който ми хрумнат:

  1. Стиховете на Валери Петров, приказките и пиесите. Я най-добре си вземете 5-томното издание с белите корици на издателство „Захарий Стоянов”, скоро го допечатаха, и добавете „Стихотворения 2007 – 2013”.
  2. Туве Янсон. Обичам я от малка заради книгите „Невидимото дете” и „Омагьосана зима”. В последните години излязоха много нейни книги за деца, а също и няколко сборника с разкази за възрастни. Ако трябва да спомена заглавие, мисля, че „Лятна книга” е просто прекрасна. Каквото и да вземете от Туве Янсон, няма да сгрешите.
  3. Аз обичам „Човек на име Уве” от Фредрик Бекман. Купила съм си я безчет пъти, защото ми харесва да я подарявам. В новото издание са й поправили и печатните грешки. О, любима книго! Много ми е щастливо от това, че все още мога да обиквам книги, не само старите любими от едно време, ами и нови. Чувствам се някак… в добро здраве и с непокътнати способности, поради този факт.
  4.  Което ме праща при разказите на Селинджър. В което си щете издание. Бих добавила „Спасителят в ръжта”, с ума си знам, че трябва да я прочете човек. Но аз от много отдавна не съм я препрочитала и затова я да взема да я придърпам към себе си, а към вас да подбутна разказите.
  5.  Имам аз една много любима книга, казва се „Чудо”, авторът е Дж. Р. Паласио. Тя е в една група със „Странна случка с куче през нощта”, „Оскар и розовата дама”, „Домашни правила” – все става дума за деца, които са със заболявания или увреждания. И преди да си кажете – оф, стига, стига, не искаме още трагедии, нещастия, сополи и сълзи! – да ви кажа второто, по което си приличат тези книги. Те показват ярко и категорично, че и най-слабият има великански сили, че човек е по-силен от болестите, страданието и смъртта, и че доброто наистина побеждава злото, поне понякога, поне за малко. Затваряш книгата, поемаш си дъх и продължаваш живота с една надежда повече.
  6. Обичам Тери Пратчет и с всяка следваща книга го обиквам все по-крепко. Последно прочетох „Смрък” – една от книгите за Света на диска. В нея се говори за гоблини, и е една от най-хуманните книги, които съм чела изобщо. Знам, че който е прочел нещо от Тери Пратчет, или се влюбва в езика и историите му, или ги отхвърля, защото не му допадат. Струва си да се опита.
  7.  Имам си още един нов любим писател – Нийл Геймън. Прочетох няколко негови книги една след друга и силно ми допадна. Ако не сте го чели, опитайте с разказите, примерно „Дим и огледала”.
  8. Аааа, ами Патрик Нес? Аз го залюбих от „Не пускай ножа” насам. Сега по Нова година излязоха две негови нови книги, които не съм чела, имам големи очаквания.
  9. Чели ли сте Валтер Мьорз? Излязоха две негови книги от издателство Оргон, вълшебно хубави, интересни и занимателни, бих препоръчала с една идея по-горещо „Румо и чудесата в тъмното”.
  10. Препоръчвам още „Крава и бреза” на Хели Лаксонен. Ето, стихосбирка от нов автор, непознат до сега по нашите земи. Светла, жизнерадостна, шантава поезия, прави каквото си иска с думите, с логиката… четеш и ти е светло. Не че темите са все весели. Но на тебе ти е светло и това си е!

Ако си бях написала това домашно вчера, или пък утре, списъкът щеше да е различен. Прекрасните книги са безброй, а животът е кратък. Представяте ли си колко часове, дни и години на удоволствие има пред нас, достъпно и в очакване да посегнем, да разгърнем книгите, да се потопим в тях. Да знаете само колко много ми се живее…

Свързани заглавия:

Читателски дневник: Любимите 10 на Силвия Томова

Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Михайлов

Читателски дневник: Любимите 10 на Антон Дончев

Читателски дневник: Любимите 10 на Иво Сиромахов

Читателски дневник: Любимите 10 на Васил Георгиев

Читателски дневник: Любимите 10 на Теодора Димова

Мария Донева ще представи „Чисти стихотворения“ в библиотека „Зора“ в Сливен

„Чисти стихотворения“ на Мария Донева ще бъдат представени в „Литературен резонанс“

Книгите на Мария Донева тук

Прочетете още

20221128_He_TOP_Artboard 10

Най-продаваните книги през 2022-а: Годината приключва под знака на Мария Лалева

Читателите вярват на любимите си автори Верни читателски аудитории – и това стои в основата …