На фокус
Начало / България / Почина поетът дисидент Петър Манолов

Почина поетът дисидент Петър Манолов

На 76-годишна възраст в Пловдив почина поетът-дисидент Петър Манолов . Тъжната вест съобщи БНТ. Опелото ще се състои на 8 февруари, от 11 часа в черквата на централните гробища.

Манолов е роден през 1939 г. в Садово, Котелско. Учи в Сунгурларе, а след това военно училище в Силистра. По-късно завършва Софийския университет „Климент Охридски“. Работи като възпитател, журналист, метеоролог на фара на н. Емине.

В началото на 1989 г. е арестуван като секретар на учреденото на 16 януари 1988 г. Независимо дружество за защита правата на човека в България. Поетът обявява гладна стачка, отразявана от радио „Свободна Европа“ и световните медии. През 1989 г. ЦК на БКП разпорежда провеждането на открити партийни събрания в цялата страна с обсъждане и заклеймяване на поезията на Манолов.

Следват арести, назначаване на денонощна охрана, заплахи. Репресиите срещу него предизвикват реакция от страна на международната демократична общественост. В негова защита се обявяват юристи, журналисти, поети и писатели, сред които Кърт Вонегът, Норман Мейлър, Айзък Азимов, Алън Гинсбърг, Уилям Стайрън, Рене Таверние, Блага Димитрова и др.

На 20 май 1989 г. Петър Манолов е екстрадиран от страната. Сътрудничи на сп. „Континент“, в. „La Pensée Russe“, радио „Франс Ентернасионал” и на парижкия клон на „Амнести Интернешънъл”. Завръща се от Франция и през 1991 г. е избран за главен секретар на Съюза на българските писатели.

Той е автор на стихосбирките „Докато стана пясък“, „Весене“, „Две поеми“, „Кръгова отбрана“, „Епиметей“, „Кобни думи“.

Прочетете още

245289_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (17 юни – 23 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Изригване“ от Майкъл Крайтън и Джеймс Патерсън (нова в класацията) 2. …