Начало / България / Почина поетът дисидент Петър Манолов

Почина поетът дисидент Петър Манолов

На 76-годишна възраст в Пловдив почина поетът-дисидент Петър Манолов . Тъжната вест съобщи БНТ. Опелото ще се състои на 8 февруари, от 11 часа в черквата на централните гробища.

Манолов е роден през 1939 г. в Садово, Котелско. Учи в Сунгурларе, а след това военно училище в Силистра. По-късно завършва Софийския университет „Климент Охридски“. Работи като възпитател, журналист, метеоролог на фара на н. Емине.

В началото на 1989 г. е арестуван като секретар на учреденото на 16 януари 1988 г. Независимо дружество за защита правата на човека в България. Поетът обявява гладна стачка, отразявана от радио „Свободна Европа“ и световните медии. През 1989 г. ЦК на БКП разпорежда провеждането на открити партийни събрания в цялата страна с обсъждане и заклеймяване на поезията на Манолов.

Следват арести, назначаване на денонощна охрана, заплахи. Репресиите срещу него предизвикват реакция от страна на международната демократична общественост. В негова защита се обявяват юристи, журналисти, поети и писатели, сред които Кърт Вонегът, Норман Мейлър, Айзък Азимов, Алън Гинсбърг, Уилям Стайрън, Рене Таверние, Блага Димитрова и др.

На 20 май 1989 г. Петър Манолов е екстрадиран от страната. Сътрудничи на сп. „Континент“, в. „La Pensée Russe“, радио „Франс Ентернасионал” и на парижкия клон на „Амнести Интернешънъл”. Завръща се от Франция и през 1991 г. е избран за главен секретар на Съюза на българските писатели.

Той е автор на стихосбирките „Докато стана пясък“, „Весене“, „Две поеми“, „Кръгова отбрана“, „Епиметей“, „Кобни думи“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9780593153895

Класация „Ню Йорк Таймс“ (7 август – 15 август)

Престижната американска класация минава под знака на изобразителното изкуство и алтернативната музика. Струва си да …