Начало / Автори / 10 малко известни факта за Вирджиния Улф

10 малко известни факта за Вирджиния Улф

На днешния ден, 25 януари, се навършват 134 години от рождението на английската писателка Вирджиния Улф. По този повод Ви предлагаме10 малко известни факта за авторката на „Към фара“, „Вълните“, „Мис Далауей“ и др., събрани от сайта listupon.com:

Странен прякор в детството

Всеки е имал странен прякор като дете, който не иска да излиза наяве пред приятелите му в зряла възраст. Но детският прякор а Вирджиния Улф бил наистина странен. Въпреки че имал много деца и вероятно изчерпал се резерв от галени имена, това, което баща й сър Лесли Стивън й дал, било изненадващо – „Козата“.

Смъртта на прадядо й

Прадядо й по майчина линия Джеймс Патъл умрял от препиване. По това време той служел в Бенгал, Индия и тялото му било пратено към родината в сандък с ром. Корабът бил застигнат от буря и сандъкът се разпаднал, което нанесло ужасяващи поражения на тялото. Когато все пак пристигнал в Англия, вдовицата му починала при вида на обезобразените останки на съпруга си.

Пътуването до Германия

През април Улф и съпругът й Ленард предприели пътуване из Германия. Когато преминавали през Бон, се натъкнали на поддръжници на нацистите, строили се в очакване да приветстват пристигащия Херман Гьоринг. Съпрузите пътували в колата си заедно с маймунката Миц през шпалир от нацисти, които ги поздравявали с изправени ръце и възгласи „Хайл, Хитлер!“, а Вирджиния отвръщала на поздрава им.

Самоубийствените наклонности

През целия си живот Вирджиния Улф е измъчвана от емоционални люшкания. На 13 умира майка й, а две години по-късно – и сестра й. Тогава е първият й срив. Детството й е белязано от преживяно насилие. На този фон е очаквана податливостта й на емоционални кризи и самоубийствени наклонности. Вирджиния страдала от депресия и промени в настроението, смята се, че е имала и биполярно разстройство. Първият й опит за самоубийство е на 22 години, когато скача от прозорец. По време на Втората световна война със съпруга й крият запаси с гориво, с които да се самоубият, ако нацистите превземат Великобритания. Успешен се оказва опитът й от 1941 г., когато на 59-годишна възраст скача с джобове, пълни с камъни, в реката близо до дома си.

Приятелите

Веднъж Вирджиния Улф и приятелите й решили да направят нещо наистина лудо. Затова се боядисали целите с тъмна боя, облекли роби и на пристанището се представили за свитата на принца на Абисиния (Етиопия). Повярвали им и ги повели на кралска обиколка на бойния кораб HMS Dreadnought. Парадната им разходка била прекъсната от капитана.

Аферата с Литън Стрейчи

Вирджиния Улф сериозно обмисляла брак с писателя Литън Стрейчи. Връзката им била прекратена от него по неизвестни и до днес причини. Въпреки че не се оженили, те останали много близки приятели.

Уроци по готвене

Когато се омъжила, Улф решила, че трябва да се научи да готви, вярвайки на поговорката, че любовта на мъжа минава през стомаха. Затова тя се записала на уроци по готварство. Веднъж, приготвяйки пудинг, тя изпуснала брачния си пръстен в него. Съпругът й го намерил в храната си, докато вечеряли.

Филмът по живота й

През 1998 г. книгата на Майкъл Кънингам „Часовете“ е наградена с „Пулицър“. Книгата представя три женски персонажа, един от които е Вирджиния Улф. Книгата е адаптирана за едноименна екранизация, която се превръща в хит. Улф е изиграна от Никол Кидман, която получава Оскар за ролята си през 2002 г.

 Анорексия

Почти през целия си живот Вирджиния Улф страда от анорексия – психично разстройство, страдащите от което отказват да се хранят, понякога до смърт. Дори и в периодите, в които поема нормални количества храна, Вирджиния я повръща.

Насилие в детството

В продължение на няколко години Вирджиния е малтретирана от брат си. Сексуално насилвана е от синовете от първия брак на майка й. Смята се, че насилието в детските й години е причина за постоянните й депресии и липсата на доверие в мъжете.

Книги от Вирджиния Улф тук

Прочетете още

1_kfI6eKr7UoDwMBWrNLHpAg

Марсел Пруст: Няма по-хубави детски дни от онези с книга

Създателят на модерния роман е роден на 10 юли преди 148 години От ранни години …