На фокус
Начало / България / Носителят на награда „Хеликон’2015“ гостува в Бургас и Стара Загора

Носителят на награда „Хеликон’2015“ гостува в Бургас и Стара Загора

Писателят Недялко Славов ще бъде специален гост на книжарници „Хеликон“ в двата града.
В края на 2015 г. романът му „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.
Поради големия читателски интерес Издателска къща „Хермес“ и книжарници „Хеликон“ организират срещи на Недялко Славов с неговите почитатели в Бургас и Стара Загора, които ще се състоят в края на месец януари 2016 година.

Заповядайте на 26 януари 2016 г. (вторник), 18,00 ч., в книжарница „Хеликон“, Бургас, пл. „Тройката“ №4 и на  27 януари 2016 г. (сряда), 18,00 ч., в Книжарница „Хеликон“, Стара Загора, ул. „Цар Симеон Велики“ №100.

За „432 херца“
Сюжетните ходове в романа са провокирани от мистиката около указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия – Йозеф Гьобелс. По негово разпореждане през 1939 г. тонът „ла“ е настроен на 440, вместо на 432 херца.
Действието се пренася в днешно време. Само в една нощ и само за няколко часа главният герой – млад и талантлив музикант, композира безсмъртна творба. От този момент започва битка между доброто и злото.
Романът на Недялко Славов може да бъде четен и като антиутопия, и като поема в проза, и като естетическо криминале с неочакван край: изкуството оцелява не тук и сега, а за вечността.

За автора
Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.
Недялко Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …