Начало / България / Носителят на награда „Хеликон’2015“ гостува в Бургас и Стара Загора

Носителят на награда „Хеликон’2015“ гостува в Бургас и Стара Загора

Писателят Недялко Славов ще бъде специален гост на книжарници „Хеликон“ в двата града.
В края на 2015 г. романът му „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.
Поради големия читателски интерес Издателска къща „Хермес“ и книжарници „Хеликон“ организират срещи на Недялко Славов с неговите почитатели в Бургас и Стара Загора, които ще се състоят в края на месец януари 2016 година.

Заповядайте на 26 януари 2016 г. (вторник), 18,00 ч., в книжарница „Хеликон“, Бургас, пл. „Тройката“ №4 и на  27 януари 2016 г. (сряда), 18,00 ч., в Книжарница „Хеликон“, Стара Загора, ул. „Цар Симеон Велики“ №100.

За „432 херца“
Сюжетните ходове в романа са провокирани от мистиката около указа на министъра на пропагандата в нацистка Германия – Йозеф Гьобелс. По негово разпореждане през 1939 г. тонът „ла“ е настроен на 440, вместо на 432 херца.
Действието се пренася в днешно време. Само в една нощ и само за няколко часа главният герой – млад и талантлив музикант, композира безсмъртна творба. От този момент започва битка между доброто и злото.
Романът на Недялко Славов може да бъде четен и като антиутопия, и като поема в проза, и като естетическо криминале с неочакван край: изкуството оцелява не тук и сега, а за вечността.

За автора
Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Негови пиеси са поставяни на различни сцени.
Недялко Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.

 

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …