Начало / Автори / Марсел Пруст: Няма по-хубави детски дни от онези с книга

Марсел Пруст: Няма по-хубави детски дни от онези с книга

Създателят на модерния роман е роден на 10 юли преди 148 години

2872

От ранни години мечтата му била да пише – любимите училищни предмети на Валантен Луи Жорж Йожен Марсел Пруст, както е пълното му име, били литература и философия.

Будното съзнание на младия човек пък иска да изкара романа от тогавашните рамки. Започва да реализира мечтата си, но ще му отнеме години. Големият експеримент в това отношение – „По следите на изгубеното време”, се оказва повече от успешен.

Марсел Пруст пише книгата на живота си практически 14 години. Цикълът съдържа общо седем части. Дори след излизането на първите от тях, той продължава да редактира и коригира текста.

В крайна сметка огромното произведение се оказва ключово за литературата на миналото столетие. Самият Марсел Пруст се нарежда до Джеймс Джойс и Вирджиния Улф. Много изследователи са склонни да нарекат именно Пруст „откривател на модерния роман”.

За написаното сам казва, че иска да преведе начина, по който говори човешката душа, на общоразбираем език. Резултатът е, че се появява нещо ново – роман, изграден от „потока на съзнанието”.

Британският писател Гилбърт Адер казва следното: „Това не е просто добре написана книга, тя е побрала в себе си всичката литература на света. Прочетете ли Пруст, не ви е нужно нищо друго.

Прустоманията днес има и такава форма - тениски с лика на писателя
Прустоманията днес има и такава форма – тениски с лика на писателя

Хубаво е обаче да се знае и друго – романите на Пруст са изстрадани. Последните години от живота си прекарва на работното бюро, без дори да излиза от вкъщи. Единствената длъжност, която е заемал през живота си, била тази на библиотекар – при това за кратко. Салоните и литературата били неговото поприще. И езикът на душата.

Ето глътка Марсел Пруст – ако копнеете за нещо изящно и възвишено…

„Нека оставим красивите жени на хората без въображение.”

„Истинският рай е изгубеният рай.”

„Щастието не служи за нищо друго, освен за да прави нещастието възможно.”

„Любовта е място и време, което се измерва от сърцето.”

„Може би няма дни, които да сме изживели по-пълно през детството си, от тези, прекарани с любима книга.”

За Марсел Пруст разказа Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …