Начало / Свят / Архивът на Артур Шницлер ще продължи да се съхранява в университета „Кеймбридж“

Архивът на Артур Шницлер ще продължи да се съхранява в университета „Кеймбридж“

Библиотеката на университета „Кеймбридж“ вече официално е собственик на архива на Артур Шницлер, съобщи cambridge-news.co.uk. Той се съхранява там от десетилетия, но сега вече е постигнато окончателно споразумение между „Кеймбридж“ и наследниците на големия австрийски писател и драматург. Учени от Австрия, Германия и Великобритания ще започнат проекти, свързани с него, в най-скоро време.

Архивът на Шницлер има интересна история. Съвременник на Зигмунд Фройд, драматургът умира през 1931 г. във Виена. Той оставя 40 000 страници кореспонденция, ръкописи, бележки, скици и други материали на своята бивша съпруга Олга. Изплашена от нацистката инвазия в страната през 1938 г., тя урежда изнасянето на архива от Австрия от студента в „Кеймбридж“ Ерик Блекуел. Той трябва да пренесе материалите в библиотеката на университета.

На повече от дузина сандъци е поставен дипломатически печат и те заминават за Англия. Блекуел се справя със задачата си и текстовете на Шницлер намират пристан в университетската библиотека. Известно е, че именно творчеството на Артур Шнцилер служи за вдъхновение на Стенли Кубрик за последния му филм „Широко затворени очи“.

Артур Шницлер е един от знаковите драматурзи и писатели от първата половина на ХХ век. Творчеството му е дискусионно заради водещия сексуален мотив. Някои дори са го наричали порнограф. Макар че е от еврейски произход, в творчеството му рядко евреи са главни герои. Негови книги са публикувани и у нас, сред тях „Късна слава“, „Комедия на прелъстяването“, „Самотният път“, „Време за признание“ и др.

Свързани заглавия
150 години от рождението на Артур Шницлер
Стенографският почерк на Артур Шницлер беше разчетен

Книги от Артур Шницлер тук

Прочетете още

Gabriel_Garcia_Marquez1

Сделката за архива на Маркес е на стойност 2.2 млн. долара

2.2 млн. долара е платил изследователският център „Хари Рансъм“ за архива на Габриел Гарсия Маркес. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.