На фокус
Начало / Свят / Архивът на Артур Шницлер ще продължи да се съхранява в университета „Кеймбридж“

Архивът на Артур Шницлер ще продължи да се съхранява в университета „Кеймбридж“

Библиотеката на университета „Кеймбридж“ вече официално е собственик на архива на Артур Шницлер, съобщи cambridge-news.co.uk. Той се съхранява там от десетилетия, но сега вече е постигнато окончателно споразумение между „Кеймбридж“ и наследниците на големия австрийски писател и драматург. Учени от Австрия, Германия и Великобритания ще започнат проекти, свързани с него, в най-скоро време.

Архивът на Шницлер има интересна история. Съвременник на Зигмунд Фройд, драматургът умира през 1931 г. във Виена. Той оставя 40 000 страници кореспонденция, ръкописи, бележки, скици и други материали на своята бивша съпруга Олга. Изплашена от нацистката инвазия в страната през 1938 г., тя урежда изнасянето на архива от Австрия от студента в „Кеймбридж“ Ерик Блекуел. Той трябва да пренесе материалите в библиотеката на университета.

На повече от дузина сандъци е поставен дипломатически печат и те заминават за Англия. Блекуел се справя със задачата си и текстовете на Шницлер намират пристан в университетската библиотека. Известно е, че именно творчеството на Артур Шнцилер служи за вдъхновение на Стенли Кубрик за последния му филм „Широко затворени очи“.

Артур Шницлер е един от знаковите драматурзи и писатели от първата половина на ХХ век. Творчеството му е дискусионно заради водещия сексуален мотив. Някои дори са го наричали порнограф. Макар че е от еврейски произход, в творчеството му рядко евреи са главни герои. Негови книги са публикувани и у нас, сред тях „Късна слава“, „Комедия на прелъстяването“, „Самотният път“, „Време за признание“ и др.

Свързани заглавия
150 години от рождението на Артур Шницлер
Стенографският почерк на Артур Шницлер беше разчетен

Книги от Артур Шницлер тук

Прочетете още

National library Cyril and Methoduis in Sofia Bulgaria.

Консервират ценни издания на Националната библиотека

Десетки издания от отдела по ориенталистика на Националната библиотека „Св. св. Свети Кирил и Методий“ …