Начало / България / Консервират ценни издания на Националната библиотека

Консервират ценни издания на Националната библиотека

National library Cyril and Methoduis in Sofia Bulgaria.
National library Cyril and Methoduis in Sofia Bulgaria.

Десетки издания от отдела по ориенталистика на Националната библиотека „Св. св. Свети Кирил и Методий“ и Българския исторически архив за първи път ще бъдат консервирани по екологичен западноевропейски метод за възстановяване и съхраняване, съобщи за БНР директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Аноксията – щадящ метод за консервиране на ценни издания, ще бъде използван за пръв път в България. За запазването на архива ще помогнат експерти от Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии и фирма.

Според Александрова документите от ориенталската сбирка са в изключително тежко състояние. Затова революционният метод може да се окаже както животоспасяващ за книгата, така и да се използва за профилактика на нейното текущо състояние.

Османският архив на библиотеката е третият по големина в света или около 1 милион листа, представени в около 500 хиляди архивни единици.

Преминавайки през обработка по уникалния метод, документите след това могат да бъдат дигитализирани. В Източна Европа методът все още е непознат.

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *