Начало / България / Консервират ценни издания на Националната библиотека

Консервират ценни издания на Националната библиотека

National library Cyril and Methoduis in Sofia Bulgaria.
National library Cyril and Methoduis in Sofia Bulgaria.

Десетки издания от отдела по ориенталистика на Националната библиотека „Св. св. Свети Кирил и Методий“ и Българския исторически архив за първи път ще бъдат консервирани по екологичен западноевропейски метод за възстановяване и съхраняване, съобщи за БНР директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Аноксията – щадящ метод за консервиране на ценни издания, ще бъде използван за пръв път в България. За запазването на архива ще помогнат експерти от Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии и фирма.

Според Александрова документите от ориенталската сбирка са в изключително тежко състояние. Затова революционният метод може да се окаже както животоспасяващ за книгата, така и да се използва за профилактика на нейното текущо състояние.

Османският архив на библиотеката е третият по големина в света или около 1 милион листа, представени в около 500 хиляди архивни единици.

Преминавайки през обработка по уникалния метод, документите след това могат да бъдат дигитализирани. В Източна Европа методът все още е непознат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

t_bfd2a5f41e91425db0ab3913132c5704_name_ACEE28D6A7F0407394EF5D318CE1B2DD

Библиотека помоли читателите да не дезинфекцират книги в микровълновата

Опасността да се заразим при четене е просто нищожна Страхът от covid-19 прави американците изобретателни, …