Начало / Свят / Писател без лице подари архива си на библиотека

Писател без лице подари архива си на библиотека

Живее в изолация десетки години

How-Radiohead-was-inspired-by-Thomas-Pynchon-1140x855

Библиотеката Хънтингтън, която се намира в Сан Марино, Калифорния, вече може да се похвали, че е собственик на архива на един от най-известните живи писатели в Америка. Става дума за 85-годишният Томас Пинчън, който е сред легендите в постмодернизма от втората половина на миналото столетие.

Личността му е напълно мистериозна, тъй като от десетилетия живее в изолация. Макар и култов автор за няколко поколения, Пинчън не се появява на обществени събития и дори не взима присъдените му награди.

Не прави изключение и актът по предаване на архива на писателя – библиотеката не публикува нито една снимка от събитието. Според официалното съобщение сред документите има много кореспонденция, ръчно написани бележки, както и непубликувани ръкописи. Прави впечатление и липсата дори на една снимка сред архива на писателя.

Пинчън отказа и изявления по повод решението си. От много години за самотния живот на писателя се грижи литературният му агент. Изключение прави единствено сериалът „Семейство Симпсън, в който на няколко пъти дори се чува гласът на Пинчън . Има и сцена със самия него, в която обаче той е с хартиена торбичка на главата.

Гласът на Пинчън се чува на няколко пъти в „Семейство Симпсън“ – има дори и сцена с него, в която обаче писателят е с торбичка на главата

Pynchon-simpsons.0.0.1409617597

Акта по предаване на архива обяснява синът на известния писател. „Когато разбрахме за мащабите, с които тази библиотека подпомага проучванията в областта на хуманитарните науки – казва Джаксън Пинчън, – ни хрумна, че тук архивът ще намери правилния си дом.”

Материалите, предадени на библиотеката, ни връщат в средата на миналия век. Сред тях е и най-известната книга на писателя – романът „Гравитационна дъга”, излязъл през 1973 г. Ценни са и записките на писателя – например за ракетите, използвани по време на Втората световна война, или пък за топографията от 18. век.

Фактът, че можем да добавим в нашата колекция автор от калибъра на Томас Пинчън – горда е президентката на Хънтингтън Карън Лорънс, – потвърждава дълготрайния ни интерес към американската история и култура, съответно към съвременната и модерна литература от 20. век.” Като доказателство за думите ѝ идва и фактът, че библиотеката разполага с архивите на Чарлс Буковски, Хилари Мантел, Октавия Бътлър.

Томас Пинчън е написал общо осем романа, както и сборник с разкази. По „Воден порок” е създаден и филм – с Хоакин Финикс и Рийз Уидърспун. Авторът не бяга от сложни теми в романите си, като включва по страниците внимателно проучени въпроси от сферата на историята, науката и математиката. Критиката го нарича дори „Паганини на американския роман“. За последно публикува преди десетилетие. В „На ръба на света” технологизираният свят току-що е преживял най-звучната финансова плесница, която може да си представи човечеството. А онова, което следва, е просто невъобразимо…

thomas

Информация, снимки и илюстрации: Alta, Far Out, The Verge, Memphis Flyer и thomaspynchon.com

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …