Начало / Свят / Американците се отказват от четците, „Waterstones“ спира продажбите на „Kindle“

Американците се отказват от четците, „Waterstones“ спира продажбите на „Kindle“

Все по-малко американци притежават електронни четци, съобщи thebookseller.com. Такива са резултатите от проучване на „Pew Research Centre“, проведено по-рано тази година. Интервюирани са 1907 души, граждани на САЩ, като 19% от тях твърдят, че имат такива устройства. В началото на 2014 г. положителен отговор са дали 32% от интервюираните, което е значителен спад.

От седемте дигитални устройства, които покрива проучването – четци, мобилни телефони, портативни конзоли за игри, настолни компютри или лаптопи, Mp3 плеъри, таблети и настолни конзоли – най-използвани са мобилните телефони. 92% от американците съобщават, че имат такива.

„Тези промени се дължат на факта, че смартфоните стават все по-мултифункционални. Те събират в себе си всичко. На тях се слуша музика, четат се книги и се играят игри. Какво е съотношението в използването на дигитални устройства и тяхното приложение в социален и културен аспект. Понякога дори има важен политически и макроикономически последствия от начина, по който хората използват джаджите си. Засегнати са всички големи медийни възможности, както и всички индустрии, свързани с аудио, видео и текстово съдържание“, твърдят от „Pew Research Centre“.

По-рано този месец стана ясно, че най-голямата верига книжарници в Обединеното кралство – „Waterstones“, възнамерява да спре да продава четеца на „Амазон“, „Kindle“, в по-голямата част от своите магазини. Причината са ниските продажби, определени от книготърговците като жалки. От „Waterstones“ ще използват освободеното пространство за още печатни книги.

Прочетете още

EBookreal

5 причини да не избягваме традиционните книги

Сравненията между печатните и електронните книги няма да спрат. Любителите на литературата обаче вече се …