Начало / Критика / 5 причини да не избягваме традиционните книги

5 причини да не избягваме традиционните книги

Сравненията между печатните и електронните книги няма да спрат. Любителите на литературата обаче вече се обединяват около мнението, че и двата формата имат своите предимства и е най-добре да се комбинират. Макар да има много случаи, в които четците са по-удобни и по-подходящи, има и такива, в които е по-добре да изберем традиционните четива. Ето няколко причини, отбелязани в статия на huffingtonpost.com.

1.    Позволете на очите ви да починат от екрани. Повечето хора прекарват целия си работен ден пред компютъра. След това са пред домашния компютър, гледат любимия си сериал или проверяват профилите си в социалните мрежи. Мобилните ни телефони вече също са като умалени компютри. Медицинските изследвания показват, че взирането в хартия и мастило е много по-щадящо за очите от екраните.

2.    Упражнете концентрацията си. Постоянната връзка с интернет, проверяване на уебсайтове, блогове, форуми, „Фейсбук“, „Туитър“, „Инстаграм“ и т.н. прави така, че концентрацията върху едно-единствено нещо за по-дълъг период да е истинско предизвикателство. Това умение обаче е полезно. Четенето на книга в перод на 2 часа например, без достъп до дигитални устройства, е добро упражнение за неговото усъвършенстване.

3.    По-добро разбиране на текста. Статистиката не е абсолютно категорична, но има доста данни, които показват,  че хората разбират и запомнят по-добре текст, когато го четат на хартия. Ако четете разтоварващ роман, четецът е чудесен вариант. Но ако искате да извлечете максимума от една книга, е по-добре да изберете традиционния формат.

4.    Връзка със Земята. Любителите на е-книгите се имат за природосъобразни, защото вярват в остарялото твърдение, че дигиталния формат е по-щадящ за планетата, защото не изисква изсичането на дървета. Реалността обаче е по-различна. За производството на един четец се използват огромни количества вода, минерали и изкопаеми горива, да не говорим за енергията, която изисква постоянното му зареждане. За сметка на това, вече се разработват технологии за производство на повече хартия от по-малко дървесен материал. Друго доказателство за по-добрата връзка със Земята е, че ако четете печатна книга, можете да пипнете и да усетите материала, от който тя е направена. Нека това ви напомни колко безценни са книгите.

5.    Насладете се на пълния дизайн на книгата. Нещо, което често забравяме – книгите са красиви и трудни са създаване. В една печатна книга, освен текст има и дизайн на корицата и книжното тяло, който може да бъдат истинско произведение на изкуството сам по себе си. Всяко издание пък е оформено по различен и оригинален начин. Четците засега са далеч назад в този аспект, като при тях основно се променя фона и размера на шрифта.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …