Начало / Свят / Печатните книги все още са по-популярни сред младите хора

Печатните книги все още са по-популярни сред младите хора

Печатните книги все още са предпочитани от младите хора на възраст 16-24 години, съобщи thebookseller.com. Това са резултатите от пручване, представено на Конференцията на книготърговците на детска литература във Великобритания. От общо 1000 интервюирани 64% са споделили, че предпочитат традиционни книги, 16% харесват повече е-книги, а 24% нямат конкретни предпочитания.

Попитани колко често четат е-издания, 32% казват, че никога не го правят, 35% четат веднъж в месеца или по-малко, 8% веднъж седмично и 7% повече от веднъж седмично. Оказва се, че тийнейджърите имат по-голям афинитет към е-книгите. 14% от интервюираните на възраст между 16-19 години прибягват към дигитални устройства за четене. Това се отнася за едва 7% от тези между 20 и 24.

Тийнейджърите  също така са и тези, които е по-вероятно да нямат предпочитания относно формата. 23% от тях са отговорили, че за тях няма значение дали четат на екран или на хартия. По-малко от  1/5 от по-възрастната група дава подобен отговор.

Що се отнася до най-често използваните устройства, на първо място са смартфоните, използвани от 43%. Следват „Kindle” с 34%, „iPad” с 27%, лаптоп с 23%, таблет с 19% и настолен компютър с едва 3%.

По-голямата част от участниците, 64%, смятат, че една е-книга трябва да струва 3 паунда. 26% са готови да платят между 3 и 5 паунда.

Свързани заглавия
11 причини, които показват, че предричащите края на печатните книги грешат
5 причини да не избягваме традиционните книги
Младите хора най-малко купуват е-книги

Новото поколение предпочита печатните пред електронните книги

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …