Начало / Свят / Скандалът с биография на поета Тед Хюз продължава

Скандалът с биография на поета Тед Хюз продължава

Скандалът с биографията на поета Тед Хюз „Ted Hughes: The Unauthorised Life“ продължава, съобщи thebookseller.com. Неоторизираната книга за живота на Хюз, написана от Джонатан Бейт, излезе на англоезичния книжен пазар на 8 октомври. Агенцията, която отговаря за наследството на поета, поиска от издателството „HarperCollins“ да свали книгата от печат, да бъдат нанесени поправки  на 15 фактологически грешки и 3 необосновани твърдения и да бъде публично разпространено извинение.

Вдовицата на автора, който е бил женен и за известната писателка Силвия Плат, нарече биографията обидна. Карол Хюз трябваше да помога на Бейт за биографията, но се оттегли още през 2014 г. Издателската къща обаче застана зад Джонатан Бейт. „HarperCollins“ го защити в 2 последователни изявления:

„Ние стоим зад Джонатан Бейт, който е написал детайлно проучена биография на Тед Хюз. Авторът е направил всичко възможно да приложи доказателства на всичките си твърдения, въпреки че агенцията, която отговаря за наследството на поета, се оттегли от проекта и направи задачата му много по-трудна. Професор Бейт се извинява за всички малки грешки, които са допустими и обичайни за книга от 600 страници, която е изготвена на базата на огромно количество информация. Разочаровани сме от клеветническите обвинения. Научната стойност на биографията на сър Джонатан Бейт е неоспорима, защото се базира на 5 годишен труд. Той е първият, който в детайли разглежда архивите на Хюз в Британската национална библиотека и университета „Emory University“ в Атланта. Сътрудничиха му Олуин, сестра на Хюз, и Фрида, негова дъщеря от Силвия Плат.“

Агенцията обаче отново атакува издателската къща. В тяхно изявление те се опират на факта, че публикуването на книгата е станало без съгласието на вдовицата на Хюз, Карол, и на нежеланата от нея публичност, която изданието й навлича.

„Твърденията на „HarperCollins“ са смехотворни. Авторът не поиска изобщо разрешение или коментар от вдовицата на Тед Хюз, Карол, включително за неща, които я засягат пряко. Публикуването на книгата насочи ненужно вниманието към нея и тя сега страда от това. Наричат обвиненията ни клеветнически, макар единственото, което искаме, е поправка на 15-те фактологически грешки и 3-те необосновани твърдения. Ще продължим да настояваме докато това не се случи.“

Книгата на Бейт получи положителни оценки от литературната критика. Тя е фокусирана повече върху личния живот на Хюз, отколкото върху неговото творчество. Книгата предизвика обвинения към поета, че неговите изневери са подтикнали първата му съпруга, Силвия Плат, към самоубийство.

Свързани заглавия
Биография на поета Тед Хюз попадна сред номинираните за наградата „Самюъл Джонсън“

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …