Начало / Читатели / „Баба праща поздрави и се извинява” от Фредрик Бакман

„Баба праща поздрави и се извинява” от Фредрик Бакман

Александра ЯНКОВА

Той пак е тук! Фредрик Бакман – създателят на невероятния литературен шедьовър  „Човек на име Уве“, този път ни поднася историята на Елса и нейната безподобно луда баба. Елса е на 7, баба й е на 77 г. Това по никакъв начин не й пречи да тормози всичките си съседи в блока, в който живеят. Като нищо може да звънне на вратата ви и като Уве да попита невинно: „Да имате вълниста ламарина?“. Бабата е много изобретателна в това да прави пакости. Може да облече снежен човек с дрехи, така че да изглежда, че е паднал човек от балкона пред блока. След като постигне желаният ефект и изплаши до смърт Брит-Мари – нейната съседка – „мрънкаща вещица на пълен работен ден“ с „язва на душата“, самата тя да се престори на снежен човек, облечен в дрехи, за да изплаши отново доста ефектно Брит-Мари. Бабата на Елса може да щурмува през нощта зоологическата градина. Досещаме се, че е напълно възможно бабата да се озове в полицейски участък в един през нощта с малката си внучка. За бабата на Елса най-често казват „този път тя прекрачи границата“.

Бабата може всичко. Както казва Елса: „Да имаш баба е като да имаш армия”.

Елса от своя страна е различно момиче, което е тормозено в училище. Тя е и храбър рицар на кралство Миамас в измислената от баба й „Страна-на-почти-будните“. Мястото, което всяка вечер двете посещават преди да заспят.

Бабата на Елса освен, че е луда е и много болна. Предусещайки края си, тя изпраща внучката си на лов за писма, с които моли хората, към които се е отнесла лошо, за прошка. Елса има мисия. Това се превръща в най-голямото приключение за малката. Тя се сблъсква с необикновени герои, чудовища, пияници, зверове. Момичето трябва да предаде писмата и да каже, че баба й праща поздрави и се извинява!

Това е една прекрасна история, която ще ви забавлява до полуда, но и ще ви накара да се замислите за значимите неща в живота и за това, колко е важно да устояваш правото си да бъдеш различен.

Набавете си новата книга на Фредрик Бакман и се отдайте на най-голямото удоволствие за четящите хора и не забравяйте: БАБА ПРАЩА ПОЗДРАВИ И СЕ ИЗВИНЯВА! А ние оставаме в очакване на следващата книга на шведския блогър и писател – Фредрик Бакман.

„Баба праща поздрави и се извинява”  тук

Прочетете още

230095_b

Роман, който ни извисява

„Калоян боговенчаният“ носи в себе си духа на Средновековието Васил Лазаров е добре познат на …