Начало / Критика / Джоан Харис: Ние не сме служители на читателите

Джоан Харис: Ние не сме служители на читателите

Размиването на границата между читатели и писатели в дигиталната епоха създава у читателите „фалшиво чувство за превъзходство“, смята писателката Джоан Харис. Харис изнесе лекция на Литературния фестивал в Манчестър, съобщи „Гардиън“. Авторката на „Шоколад“ е на мнение, че писателите не са служители на читателите и връзката помежду им трябва да се базира на взаимно уважение.

Харис е публикувала 14 романа. Тя е активен потребител на „Туитър“, където взима отношение по социални теми като неравенство между половете и приходите на авторите. Тя заяви:

„Границата между читатели и писатели е толкова размита, че почти не съществува. Падането на тези бариери създава у читателите фалшиво чувство за превъзходство и илюзии. Те си мислят, че артистите населяват някакъв приказен свят, в който не се плащат сметки и времето е неограничено. Също така си представят, че творците съществуват само за да създават съдържание за потребителя. Те трябва да са достъпни ден и нощ и да структурират живота си според желанията на всеки, който ги потърси. Вярно е, че без читатели писателите няма как да изпълняват мисията си. Нямат ли публика, нямат и глас. Но това не означава, че ние сме техни служители и трябва да изпълняваме поръчките им.“

Речта на Харис беше осъществена с помощта на Писателския център в Норич, който изследва статуквото в света на литературата и адресира дисбалансите в него. Авторката приписва промените на факта, че днес почти няма филтър и всеки, който желае, може да публикува книга. Разликата от преди 50 години е огромна. Харис допълва:

„Макар че това е хубаво в много отношения, то предава идеята, че всеки може да напише книга. Създава се впечатлението, че тези, които го направят, имат повече късмет, по-щастливи са, по-богати и с повече свободно време. Истината е, че не всеки може, нито пък всеки трябва да пише книга. По същия начин както не всеки може или трябва да бъде счетоводител, танцьор, учител, пилот, войник или маратонец. Много читатели вярват, че писателите печелят милиони. Повечето писатели всъщност едва свързват двата края.“

Джоан Харис завърши като призова читателите да купуват, а не да теглят нелегално творчеството на любимите си писатели. По този начин ще ги стимулират да продължават пишат книгите, които те харесват.

Свързани заглавия
Джоан Харис поведе кампания в подкрепа на обществените библиотеки в „Туитър“

Книги от Харис тук

Прочетете още

1adde0d19e

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската …