Начало / Свят / Трима автори взеха награди „Kirkus“

Трима автори взеха награди „Kirkus“

С наградите „Kirkus“ тази година триумфираха писателите Ханя Янагихара, Та-Нехиси Коутс и Пам Муньос Райън, съобщи „Лос Анджелис Таймс“.  Всеки от тях прибавя по 50 000 долара към сметката си. През 2015 г. отличията се връчиха за втори път.

Янигихара беше отличена за романа си „A Little Life“. Той проследява съдбата на четирима мъже в период от 3 десетилетия. Очакваше се книгата да донесе на авторката си „Букър“ – писателката беше фаворит според букмейкърите. Пред нея обаче беше предпочетен Марлон Джеймс от Ямайка.

Коутс спечели наградата в категорията за нехудожествена проза за „Between the World and Me“. Изданието, което вече седмици наред е в челните позиции на бестселър класациите в САЩ, е смятано за едно от най-убедителните изследвания на расовите проблеми в Америка през последните години. Авторът скоро получи комплименти и от носителката на Нобелова награда Тони Морисън.

Райън печели пък приза за младежка книга. Нейният роман „Echo“ прави паралели между различни турбулентни епохи през призмата на музиката.

Наградите „Kirkus“ бяха раздадени в навечерието на Тексаския литературен фестивал, който се проведе през изминалия уикенд. За да бъде претендент, една книга трябва да е получила висока оценка в сайта kirkusreviews.com – списание за независими ревюта.

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …