Начало / България / Полският институт организира среща разговор с Малгожата Гутовска-Адамчик

Полският институт организира среща разговор с Малгожата Гутовска-Адамчик

Издателство „Емас“ и Полският институт в София организират среща разговор с полската авторка за деца и юноши Малгожата Гутовска-Адамчик на 7 октомври (сряда), от 17 ч в Културен център Г8. Тя ще представи книгата си „13-а пряка“ – една история за трудния път към приятелството и към съзряването, удостоена с наградата Книга на годината на Полша от Международния съвет за детско-юношеска литература и включена в каталога на най-добрите детски книги „Бели гарвани“, издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО.

„За мен е голяма чест, че моята книга „13-а пряка“ излиза в България. Благодарение на това ние – аз и вие, моите читатели – ще се запознаeм. А може би ще станем и приятели? Защото повестта ми е за младите хора. Героите на книгите ми са обикновени деца и тийнейджъри, които за пръв път в живота си се сблъскват с различни проблеми, влюбват се, правят лош избор, понякога трудно се разбират с възрастните, мечтаят и правят това, което най-силно ги вълнува. Често се чувстват объркани, несигурни и не знаят на кого могат да имат доверие“, споделя   полската писателка.

Малгожата Гутовска-Адамчик завършва театрознание в Театралната академия във Варшава. Дебютира като сценарист на сериал. Автор е на над десет повести за възрастни и деца. Популярност ѝ донася тритомната поредица „Сладкарница „При амурчето“. По нейната микроповест „Как да убием тийнейджърката (в себе си)?“ е поставен театрален спектакъл. Книгата ѝ „13-а пряка“ излиза на български като част от поредицата „Европейски разказвачи XX/XXI век“ на издателство „Емас“, която събира най-доброто от европейската литература за деца и юноши.

„13-а пряка“ тук

Прочетете още

238412_b

„Клубът на странните деца“ – не ги отписвайте!

Детски чешки роман събира четири хлапета със специални потребности Изкушавам се да започна отзад напред, …