Начало / Критика / Младите хора най-малко купуват е-книги

Младите хора най-малко купуват е-книги

Ново проучване показа, че представителите на т.нар. поколение Y, родени между началото на 80-те и първите години на новия век, най-малко купуват е-книги, съобщи thebookseller.com. Данните са от доклад на компанията за професионални услуги „Делойт“. Разпитани са 2 000 души.

Резултатите сочат, че 63% от младите хора на възраст между 16 и 24 години никога не са си купували е-книга. Едва 25% от същата възрастова група са си купили такава през последните 2 години. При потребителите на възраст межу 25 и 34 години броят е много по-голям – 38%. Представителите на поколение Y използват главно други медии. Само 14% четат по повече от час на ден. 67% гледат кратки видео клипове, а 58% гледат телевизия по повече от един час всеки ден.

„Смятани за поколението на новите технологии, представителите на поколение Y много рядко четат книги в електронен формат. Това, което е наистина тъжна информация, е че те все по-малко избират книгите като източник на забавление. Очевидно е, че автори, издатели и търговци трябва да направят повече, за да останат на комерсиалната сцена“, коментира Матю Гест от „Делойт“.

Друг интересен резултат от проучването е, че електронните четци са най-рядко притежаваното устройство във всички възрастови групи. 41% от домакинствата споделят, че имат такъв. За сравнение – 87% имат лаптоп, 83% имат смартфон и 71% притежават таблет.

Четенето все пак не е изчезващ начин за прекарване на времето, макар песимистичните прогнози на някои експерти. През последната година цели 80% от разпитаните са си купили книга в печатен или дигитален формат, а 34% от хората казват, че през последната година четат повече отколкото през 2010 г.

Свързани заглавия
Новото поколение предпочита печатните пред електронните книги

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …