Начало / България / Пламен Дойнов с наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“

Пламен Дойнов с наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“

Пламен Дойнов е новият носител на националната награда за литературна критика на името на Иван Мешаков и Иван Радославов, съобщи dnesbg.com. Пpизът ce пpиcъждa зa цялocтeн нayчeн пpинoc c peшeниe нa кaтeдpa “Бългapcкa литepaтypa” пpи Филoлoгичecкия фaкyлтeт нa ВTУ. Лaypeaтът пoлyчи бpoнзoвa cтaтyeткa, изpaбoтeнa oт cкyлптopa пpoф. Кoнcтaнтин Дeнeв, и пapичнa пpeмия от община Златарица.

“Зa мeн e oгpoмнa чecт дa пoлyчa нaгpaдaтa нa имeтo Ивaн Мeшeкoв и Ивaн Рaдocлaвoв. Пpиeмaм я c oгpoмeн pecпeкт, зaщoтo зa мeн тя e cимвoл нa мнoгooбpaзиeтo и нeгoвaтa cилa в пoдхoдитe нa бългapcкaтa кpитикa”, заяви Дoйнoв.

Пламен Дойнов е завършил история и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор е по теория и история на литературата с дисертация на тема „Българската поезия през 90-те години: тенденции, тематични кръгове и поетически почерци“ (2007).Сред основателите е на департамент „Нова българистика“ на Нов български университет (1994), негов ръководител (от 2012). През годините работи като заместник-главен редактор и управител на „Литературен вестник“ ООД (1996-1998), директор на Национален студентски дом (1998-2004), асистент и главен асистент в НБУ (2005-2010), редовен доцент в Нов български университет с хабилитационен труд „Годините на литературата – основания, характеристики, история: 1907, 1956, 1968 като репрезентативни години на българската литература през ХХ век“ (2010). Директор е на научноизследователската програма на департамент „Нова българистика“ на НБУ „Литературата на Народна република България“ (1946–1990)”, в рамките на която е водещ на издателските поредици Библиотека „Личности“, „Литературата на НРБ: история и теория“, „Червено на бяло: литературен архив на НРБ“. Ръководител и координатор на множество изследователски проекти и научни форуми в областта на литературната история. Дългогодишен редакторе на седмичника „Литературен вестник“ (от 1993) и заместник-председател на Сдружението на българските писатели (от 2003).

Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“ е учредена през 1992 г. от община Златарица и Катедрата по българска литература във ВТУ в чест на двама големи български критици, свързани със Златарица – Иван Радославов, чиито корени са оттам и който е живял като дете в града, и Иван Мешеков, който е роден в Златарица. Отличието се връчва на всеки две години. Наградата се връчва за цялостен научен принос и популяризиране на българската литература и литературна критика.

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …