Начало / Свят / Най-продаваните британски автори събират средства за сирийските бежанци

Най-продаваните британски автори събират средства за сирийските бежанци

Най-продаваните британски автори, съвместно с веригата книжарници „Waterstones“, организираха инициатива за събиране на средства за сирийските бежанци, съобщи „Гардиън“. Те ще се откажат от приходите си от продажбата на свои бестселъри, в опит да съберат 1 милион паунда. Сумата ще бъде дарена на благотворителната организация „Oxfam“.

Сред писателите, включили се в инициативата, са Салман Рушди, Хилари Мантел, Дейвид Никълс, Нийл Геймън, Филип Пулман, Виктория Хислоп, Али Смит, Лий Чайлд, Джулия Доналдсън, Халед Хосейни, Иън Ранкин, Джоджо Мойс и много други. Те дариха копия от най-продаваните си книги на „Waterstones“. Това са романи като „Среднощни деца“ от Рушди, „Вълци“ от Мантел, „Винаги в същия ден“ от Никълс и др. Приходите от продажбата на изданията ще бъдат прехвърлени към фонда за бежанците на „Oxfam“.

„Трудно е да не се чувстваш безпомощен, когато виждаш тези ужасни сцени по телевизията. Докато все още няма дългосрочно политическо решение, подкрепянето на организации като „Oxfam“ и „Save the Children“ е логичен избор. Страхотно е, че писатели, книготърговци, издатели и читатели се обединяват по този начин“, коментира Никълс.

Индустрията с книги вече събра повече от половин милион паунда по-рано този месец. Тогава призив на Патрик Нес за подпомагане на бежанците бързо набра популярност. Сумата беше събрана от широката общественост съвместно с известни автори и големи издателски къщи.

Свързани заглавия
Издателства се присъединиха към кампанията на Патрик Нес за бежанците

Известни писатели събират пари за бежанците

Гюнтер Грас критикува нетолерантността към бежанците в последната си книга
Скъсани страници от коран предизвикаха безредици в Германия
Малала Юсафзаи откри училище за сирийски бежанци на рождения си ден
Писатели искат повече грижи за бежанците в Европа

Фото: oxfam.org/en

Прочетете още

FfDE-gYWAA0LRZC

Доли Партън получи приз за даренията си от книги

Кънтри звездата помага по най-различни начини Медалът „Карнеги” за филантропия се връчва от 2001-а. Чрез …