Начало / Свят / Почина новозеландската писателка Дороти Бътлър

Почина новозеландската писателка Дороти Бътлър

Почина новозеландската писателка Дороти Бътлър, съобщи stuff.co.nz. Тя беше на 90 години. Бътлър е авторка на много детски книги, няколко нехудожествени издания и автобиография. Най-известната й книга е „Babies Need Books“ (Бебетата се нуждаят от книги), публикувана през 1988 г.

Бътлър беше една от най-авторитетните литературни фигури в Нова Зеландия. Тя работи за каузата на четенето през целия си живот. Писателката не пропускаше да отбележи колко важни са книгите за децата. Освен авторка Бътлър беше и книготърговец. Нейната книжарница в Аукланд е със статут на институция. Бътлър стана офицер на Ордена на Британската империя империя през 1993 г.

„Babies Need Books“ беше препоръчвана на всички родители през 80-те и 90-те. Тази книга беше като библия за тези от тях, които искат да научат децата си да обичат книгите. Трябва да напомня, че днес имаме множество проучвания, доказващи ползите от четенето, но преди години нямаше толкова информация по този въпрос“, коментира Катрина Фъргюсън, изпълнителна директорка на неправителствената организация за насърчаване на четенето, „New Zealand Book Council“.

Фото: christchurchcitylibraries.com

Прочетете още

56670199_887239504948813_2038842441657745408_n

Навигатор за малки читатели

Лира.бг колекционира книгите, около които не се шуми, но си заслужават Две детски книги препоръчваме – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.