Начало / Автори / 10 малко известни факта за Агата Кристи

10 малко известни факта за Агата Кристи

На 15 септември се навършиха 125 години от рождението на най-значимата авторка в историята на криминалния жанр – Агата Кристи. Един от най-посещаваните интернет форуми за читатели goodreads.com събра 10 малко известни факта от живота на „Първата дама на криминалната литература“.

Ето ги:

  1. На 26-годишна възраст тя изготвяла отрови срещу заплащане.  След като през Първата световна война била медицинска сестра, Агата Кристи се преквалифицирала в асистент на аптекар и имала неограничен достъп до всякакви токсични вещества. „Когато се оказах заобиколена от отрови, реших, че този метод за убиване е най-естественият“, обяснява тя за мотивацията си да използва стрихнин в сюжета на една от най-популярните си книги – „Аферата в Стайлс“.
  2. Най-добре мисли, докато яде ябълки и пие чай в… банята.  За нейно съжаление съвременните бани се оказали неудобни – нямало дървени полици, на които да оставя моливите и хартията за писане, затова била принудена да се откаже от навиците си.
  3. Била един от първите жители на Великобритания, които се качили на сърф. Това се случило по време на едно пътуване до Хаваи с първия й съпруг Арчи Кристи. Тъй като поддържала добра физическа форма, й се отдало лесно да кара сърф: „Бързо се превърнах в експерт, особено в очите на европейците. Най-големият ми триумф беше, когато се научих да се задържам права на дъската и така стигнах до брега“.
  4. МИ5 провело щателно разследване срещу Агата Кристи по време на Втората световна война. За какво? Заради излезлия през 1941 г. роман „Произшествие в Сан Суси“. Служителите от разузнаването били притеснени от героя Майор Блечли, който пазел важни военни тайни. Те се притеснявали, че Кристи пише за реално съществуващ англичанин – нейния приятел Дили Нокс, специалист в разбиването на кодове. Писателката обаче настояла, че става дума за съвпадение и скоро МИ5 прекратили следствието.
  5. Не обича пудинг с мармалад дотолкова, че го използва като средство за убийство в романа си от 1953 г. „Джоб, пълен с ръж“. Ако трябва да бъдем честни, смъртта в книгата е причинена от алкалоидна отрова, а мармаладът е само начин за доставката му.
  6. В зенита на славата си наричала себе си „машина за наденички“.  Причината да гледа по този начин на себе си била, че пишела по две книги на година, а освен това графикът й бил толкова убийствено натоварен, че възкликнала: „Аз съм машина за наденички. Перфектна машина за наденички“.
  7.  Смятала майка си за „психо“. Въпреки това признава, че е имала наистина щастливо детство, като една от причините е различната гледна точка на майка й Клара за всичко в живота.
  8. Все още има спекулации, че през 1926 г. е била отвлечена от извънземни. На 3 декември 1926 г. писателката целунала дъщеря си за „Лека нощ“ и се качила на един автомобил, след което изчезнала безследно за цели 11 дни. Над 15 000 доброволци претърсвали района, но не успели да я открият. Имало инсинуации, че е отвлечена от първия си мъж Арчи. Най-накрая се появила в хотел в Харогейт, но тя така и не обяснила на никого къде е била.
  9. Тя била и признат автор на любовни романи.  Кристи написала шест любовни романа под псевдонима Мери Уестмакот. Книгите били полубиографичен разказа за писателка, която прави опит за самоубийство след разпадането на брака й.
  10. Кристи е продала повече книги от колкото е сумарното население на Китай и САЩ. С над 2 милиарда продадени книги, преведени на 103 езика, тя остава най-продаваната авторка за всички времена.

Свързани заглавия

Агата Кристи: Красотата е единственото нещо, заради което си струва да се живее

„Десет малки негърчета“ е най-обичаната книга на Агата Кристи

Открита е формула за разпознаване на убийците в книгите на Агата Кристи

10-дневен фестивал отбелязва 125-тата годишнина от рождението на Агата Кристи

„Седемте циферблата“ от Агата Кристи (анотация и откъс)

Агата Кристи: Животът е една неразплетена мистерия

Грандиозна церемония по повод излизането на новия роман за Еркюл Поаро

Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Агата Кристи вероятно е първата британска сърфистка

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …