Начало / Свят / Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Бижута на Агата Кристи отиват на търг през октомври

Бижута, които са били притежание на Агата Кристи, ще бъдат изложени на търг, съобщи exeterexpressandecho.co.uk. Сред тях са диамантена брошка, пръстен, малка чанта със златни монети и др. Те ще бъдат изложени на търг от аукционната къща „Bonhams“ на 8 октомври тази година. Колекцията е оценена на стойност между 9 000 и 14 000 паунда.

Историята около бижутата е интересна. По време на разпродажба на вещи през 2006 г. от дома до река Дарт, област Девън, в който криминалната писателка е живяла, нейната голяма почитателка Дженифър Грант купува за 100 долара стар сандък. 4 години той стои непокътнат в дома й, преди тя да се реши да го отвори по време на ремонт на нейния дом. Тогава Грант открива бижутата.

Те са споменати в автобиографията на Агата Кристи, публикувана през 1977 г. – близо 2 години след смъртта на авторката. Дженифър Грант коментира:

„Бях възхитена, че самата аз участвам в мистерия. Винаги съм се чудила какво има в сандъка, но никога не съм предполагала, че е нещо толкова вълнуващо. Останах без дъх, когато намерих диамантите. Като фен на Агата Кристи, за мен е прекрасно, че притежавах вещи, които са докоснали нейния живот. Наслаждавах се на бижутата, но не ги носих толкова често, колкото те заслужават. Реших, че е време да дам възможност на някой друг да ги носи“.

Агата Кристи е криминална писателка, родена през 1890 г. в Англия. Най-известни са романите й с главен герой белгийския детектив Еркюл Поаро. Считана е за една от най-важните писателки в криминалния жанр. Кристи има много книги, преведени на български език. Умира 1976 г. в Англия.

Свързани заглавия
Белгийски полицай е вдъхновил Агата Кристи за Еркюл Поаро?

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Би Би Си адаптира творби на Агата Кристи по случай 125 години от рождението й

Поредицата „Агата Кристи“ закръгля 50 книги

Книги от Агата Кристи тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …