Начало / България / Книга за историята и символиката на йероглифното писмо излиза до дни

Книга за историята и символиката на йероглифното писмо излиза до дни

До дни на българския книжен пазар ще излезе всеобхватният труд върху историята и символиката на йероглифното писмо. Той е дело на уважавания японист Братислав Иванов и е със заглавие „Йероглифите“, съобщи „Изток-Запад“.

Книгата предлага на читателите задълбочен и широк поглед върху историята и типологията на китайската йероглифна писменост. Разделена  е на две части: в първата авторът прави кратък увод в историята на китайските йероглифи с оглед и на функционирането им в японската писменост, а във втората част е включена етимологията на сто китайски йероглифа. Авторът започва своето изследване с изключителен цитат на Ф. Юнге: „Светът е йероглифното писмо на боговете.“ Йероглифите не са само средство за фиксиране на речта, те и до днес не са загубили качествата си на митограми.

Братислав Иванов е български  японист, автор на трудове по лингвистика и културология. Завършил е специалността „Японски език и литература“ в Московския държавен университет и е специализирал в Института за японски език към Японската фондация. Автор е на множество книги и статии, посветени на японския език и японската писменост, а също и на поредица преводи на класическа японска поезия. Той е първият преподавател по класически японски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2009 г. е удостоен от японското правителство и НВ император Акихито с Ордена на изгряващото слънце за приноси в развитието на академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.

Книги от Братислав Иванов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …