Начало / Читатели / Лучия и освобождението на духа

Лучия и освобождението на духа

Юлия ПЕТКОВА

Лучия Джованини принадлежи към онази група хора, чийто ентусиазъм е митичен – наричат се пътешественици. Нейната отдаденост на приложната психология е тясно обвързана със страстта й към пътуванията и изследването на различни цивилизации и култури. По време на всички тези пътешествия тя се опитва да разбере защо и по какъв начин хората се нараняват емоционално, откъде идва техният мазохизъм, как успяват да принизят своите способности и таланти, защо се повишава тревожността им и се стига до фрустрация, как съумяват сами да си причинят страдание.

Предан последовател на Луиз Хей от 1996 г. насам, Лучия пише „Освободи живота си” с цел да разсее вътрешните заблуди, „да редуцира страданието”. Не само физическото, което е по-естествено и по-лесно за разпознаване, но също и психическото, емоционалното страдание. В края на краищата ключът за всеки човек се намира в другите, досегът с ближния осветлява и самите нас:

Нито сме светци, нито герои. Животът ни протича в тихите ъгли на обичайното. Разпалваме мъждиви огньове в сърцата си, понякога пламъците им едва ни затоплят. Но даже малкото наше пламъче може да е жизненоважно за онзи, който в този момент е изгубен в тъмнината.

Петнайсетте начина да станем нещастни, за които се споменава още на корицата на книгата, отчасти произлизат от невролингвистичното програмиране и от изследванията на Майкъл Хол, основоположник на невросемантиката и психологията на себеактуализацията – все области, в които Лучия има експертиза. „Освободи живота си” изобилства от щрихи към лични житейски истории, упражнения, фрагменти, дзен притчи и цитати – от Конфуций и Демокрит, през Дени Дидро и Кафка до Клариса Пинкола Естес, както и с пасажи от произведения на знаменити психолози. Увереният и артистичен език на авторката не оставя читателя да си поеме дъх.

Философи и мъдреци от всички култури винаги са смятали, че отговорите са вътре в нас. Веднъж, докато Лучия изричала тази фраза по време на курс, едно момче с присмех я прекъснало: „Така е, жалко, че са неверни!“. Наложило се да му обясни, че не отговорите в нас са неверни. Проблемът е, че си задаваме неправилните въпроси. Всеки от нас може да бъде будител, това не е роля, отредена на шепа личности. Това е начин на живот, а не академична титла, убеждава ни Лучия Джованини.

На Айнщайн се приписва твърдението, че проблемите не могат да бъдат решени на онова ниво на мислене, което ги е създало. Човек трябва да съумее да се дистанцира от тях, да погледне на своята си, частна драма с очите на философ. Нали болката е част от живота, също както радостта. Но докато малодушният прави всичко, за да прогони емоции като страх, безпокойство, вълнение, дръзкият „се гмурка под вълната”, позволява тези емоции да го подминат и да се изпарят. Страданието, припомня Лучия Джованини, е само един по-необичаен портал към промяната.

––-

Лучия Джованини пристига у нас през месец октомври – на 7 октомври в 19 ч тя ще се срещне с читатели в клуб „Перото”, НДК. Освен че ще представи „Освободи живота си”, тя ще засегне множество въпроси, свързани с личностното израстване, щастието, менталните и емоционалните клопки и начините да ги избегнем. Събитието се организира с подкрепата на Италианския културен институт.

„Освободи живота си”  тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …